Biz - B92.net

Svaki građanin Srbije u proseku duguje banci 1.000 evra

Beograd -- Građani se kod banaka sve više zadužuju i trenutno vraćaju oko sedam milijardi evra.

Izvor: Politika, Jovana Rabrenović
Podeli
Foto: Depositphotos, minervastock, 38775991
Foto: Depositphotos, minervastock, 38775991

Preračunato, svaki građanin je banci dužan oko hiljadu evra, čak i onaj koji se uopšte nije zadužio. S gledišta Svetske banke, odnosno njene beogradske kancelarije, problem je što su se građani keš kreditima zadužili tri i po milijarde evra, što je ravno zaduženju za stambene kredite.

Objašnjavaju da su gotovinski zajmovi rizičniji, jer ne idu u investicije, već u potrošnju. A kad je neko prezadužen raste verovatnoća da dug ne može da vrati, piše Politika

.

Bankari, pak, na sve veće posezanje građana za keš pozajmicama gledaju mnogo spokojnije.

"Naši ljudi su mnogo manje zaduženi nego oni u susednim zemljama ili ostatku Evrope. Jer, tih sedam milijardi evra je tek petina bruto domaćeg proizvoda. Plate rastu i one su presudni faktor za povećanje duga, privredna aktivnost se povećava, svi makroekonomski pokazatelji su odlični. Inflacija je niska, kurs stabilan. Dodatno, i Narodna banka je ograničila da keš zajmovi mogu da se otplaćuju na maksimalnih osam godina. Ukratko, rizike povećanog zaduživanja ne vidimo", kaže jedan bankar.

U bankama kažu da se i u 2019. godini nastavlja trend značajne tražnje za gotovinskim i refinansirajućim kreditima, pre svega zahvaljujući stabilnom tržištu i dobrim makroekonomskim pokazateljima.

Navode i da je rast keš kredita u ovo doba godine najviše rezultat pripreme za prolećni ili godišnji odmor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.