Vesti -

Predsednik Vladi: Gradite kanal

Beograd -- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je Vladu Srbije da počne realizaciju projekta kanala "Morava"

Izvor: Beta
Podeli

On je sugerisao vladi da zainteresovanim investitorima ponudi da putem koncesije izgrade objekte predviđene projektnom dokumentacijom, saopštila je Nikolićeva Služba za saradnju sa medijima.

U saopštenju se ističe da je Nikolić izrazio zadovoljstvo zato što su kineski stručnjaci utvrdili da je izgradnja kanala Dunav-Morava-Vardar tehnički izvodljiva i ekonomski opravdana.

"Time se dokazuje da je san koji traje toliko godina ostvariv", rekao je Nikolić i pozvao Vladu Srbije da uđe u realizaciju tog, kako je navedeno, značajnog projekta.

Dodaje se da su stručnjaci još pre sto godina shvatali značaj ideje o izgradnji kanala "Morava" i da je "tek sada je ona uspela da se približi realizaciji".

"Ovaj projekat je bio razlog mnogih napada na mene tokom predizborne kampanje, ali sada je sasvim jasno da su građani napravili pravi izbor jer ljudi se razlikuju po tome da li imaju viziju ili ne", istakao je Nikolić.

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Milan Bačević juče je rekao da je studiju izvodljivosti izgradnje kanala "Morava" besplatno uradila Čajna gežuba grupa i da je ona pozitivna.

Bačević je najavio da će uskoro početi razgovori srpskih i kineskih zvaničnika o mogućnostima realizacije tog projekta i da je najbolje da to bude putem koncesije.

Kako je ocenio Bačević, ukoliko bi Srbija plovnim putem bila povezana sa Grčkom i tako izašla na more, to bi je svrstalo u evropske velesile.

Po nekim procenama, za finansiranje izgradnje kanala "Morava" bilo bi potrebno od 10 do 15 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.