Biz - B92.net

"Daćemo podršku našim komšijama kako bi obezbedili plovnost Dunava" FOTO

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović prisustvovao je na bilateralnom sastanku u Sofiji.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: Đorđe Krstić
Foto: Đorđe Krstić

Sastao se sa tehničkim potpredsednikom Vlade i ministrom transporta, informacionih tehnologija i komunikacija Republike Bugarske Hristom Aleksijevim.

"Vlada Bugarske je prihvatila ponuđenu podršku Srbije u vidu mehanizacije koja će već sledeće nedelje izvršiti interventne bagerske radove na Dunavu, našem svojevrsnom zajedničkom auto-putu, od strateške važnosti za obe države", izjavio je danas Momirović,

"Dogovorili smo se da formiramo Radnu grupu koja će odgovoriti na sve izazove strateške prirode koji su pred nama, zbog ratnih okolnosti u kojima se našla Evropa, ali i energetske krize. Dunav je naš zajednički auto-put i od strateške je važnosti za obe države. Zahvalio bih se potpredsedniku Vlade Aleksievu, jer je pokazao i spremnost da na njihovoj železničkoj transportnoj mreži da prednost našem kargo saobraćaju koji će Srbiju snabdevati ugljem", izjavio je Momirović.

On je dodao da uspevamo da obezbedimo sigurnost snabdevanja ugljem sa reka za našu elektroprivredu, uz očekivanje da će u tom smislu i problem na Dunavu u Bugarskoj uskoro biti regulisan.

Na sastanku ministara razgovarano je i o budućoj saradnji Srbije i Bugarske u oblasti transporta, kao i o trenutnim aktivnostima i planovima za unapređenje infrastrukture na železničkom Koridoru X i plovnom putu između dve zemlje.

Bugarski ministar Aleksijev istakao je da ćemo uspešno realizovati započete projekte i zajednički raditi na budućoj saradnji u oblasti rečnog i železničkog saobraćaja.

"Otvorili smo i strateška pitanja, poput onog koje se odnosi na intermodalni terminal, a koji će ostvariti intezivniji i kvalitetniji železnički saobraćaj u narednom periodu. Ovaj projekat će omogućiti i brži putnički saobraćaj, jer će rasteretiti puteve od kargo saobraćaja. Uskoro počinjemo sa realizacijom pruge od Niša do Dimitrovgrada, čime ćemo prevazići hitne probleme, ali i realizovati strateške ciljeve", zaključio je Momirović.

Iz Ministarstva podsećaju da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture preuzelo sve potrebne aktivnosti u svrhu obezbeđivanja plovnosti rečnih puteva, te tako u Srbiji danas nema obustave rečnog saobraćaja. Mehanizacija je upućena na sektore Čortanovci i Futog, kao i kod Bariča na Savi, gde su u toku interventni bagerski radovi koji bi trebalo da omoguće propisanu dubinu i širinu plovnog puta, čak i u uslovima drastično niskog vodostaja kakav je danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.