"Možemo odavde da napravimo prodor ka Indiji, Kini, Pakistanu..."

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića danas je u Dubaiju otvoren biznis hab Srbije u okviru svetske izložbe Ekspo 2020.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 02.10.2021.

16:39

Foto: TANJUG/LIJANA STANKOVIÆ

Predsednik je tom prilikom poručio da je logistika koja se pruža privrednicima jako važna, kao i pravljenje kontakata, poslova i prijateljstava.

"Lepe su nam prostorije ovde, ali važnija je logitstika koja se pruža privrednicima da ostvare kontakti B2B ali i prijateljstva iz kojih se kasnije može izroditi nešto opipljivo za našu zemlju", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije upozorio je da se Evropa i svet nalaze pred krizom nesagledivih posledica, koja je, kada je reč o privredi, teža od korone, a to je energetska kriza. Vučić je, na otvaranju biznis haba Srbije u Dubaiju rekao da u svetu svi trenutno o tome ćute.

"Najveći problem, veći od korone, za privrednike, za celu Evropu i svet počinje da predstavlja energetska kriza, koja je najveća u poslednje tri decenije i to sa nesagledivim posledicama. Sada se vidi da smo bili u pravu. S ponosom mogu da kažem da smo pustili gas kroz Srbiju“,naveo je on.

Vučić je rekao da trenutno preko gasovoda koji ide preko naše zemlje uzimamo 6,5 miliona kubika gasa, da imamo obavezu da prenesemo do Mađarske 15 miliona kubika.

Ukazao je da je to važno, navodeći da je cena gasa u Nemačkoj, na primer, skočila u nebesa, da u Velikoj Britaniji fabrike hoće da napuste zemlju zbog cene energenata.

"Nasa cena energije je visoka na tržištu, ali je subvencionišemo. Gubimo ogroman novac na tome“, rekao je on.

Vučić je kazao da Srbija želi da zadrži investitore, i da je zbog toga svaki posao koji privrednici donesu u zemlju, svaki dinar koji zarade i donesu u Srbiju važniji nego ikada.

Najavio je da će se uspostaviti poseban tim PKS i vlade Srbije koji će se baviti tim problemom, jer je pred nama kriza nesagledivih razmera.

"Pitanje je sada ko će da se smrzava, koje cene će da budu i koje će fabrike da se zatvaraju. Verujem da ćemo imati snage da se sa svim tim izborimo“, podvukao je Vučić.

Naglasio je da je lepo u prostorijama biznis haba, ali da je mnogo važnija sva logistika koja se pruža privrednicima koji treba da ostvare kontakte sa predstavnicima Ujedinjenih arapskih Emirata (UAE), i drugim zemljima.

Poželeo je privrednicima da naprave što više dogovora, sklope što više poslova, ali i prijateljstava.

"Nekada nije moguće odmah sklopiti poslove, jer postoje neki problemi, ali za godinu i dve, odnosno i tri prijateljstvo doneće rezultat. Siguran sam da ćemo uspeti da napravimo nešto što je opipljivo za ljude. UAE su istinski prijateljska zemlja i dobar je trenutak da deo naših poljoprivrednih i industrijskih proizvoda nađe mesto na tom tržištu, ali i Bahrejna, Omana i nekih drugih zemalja u regionu“, objasnio je on.

Vučić je kazao da treba da pokušamo da se sa tog tržišta širimo dalje Aziji, Srednjoj Aziji i Istoku.

"Odavde možemo da napravimo dobar proboj prema Indiji, Pakistanu i Kini“, naglasio je on.

Hab u Dubaiju za 1.000 firmi iz Srbije

Srpski poslovni hab otvoren je danas u Dubajiu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao da će tu u narednih šest meseci više od 1.000 velikih i malih firmi iz Srbije imati sastanke sa predstavnicima kompanije iz celog sveta.

Srpski poslovni hab je otvoren u okviru održavanja najveće Svetske izložbe EKSPO 2020. u Dubajiu.

Predsednik industrijskog parka Dubaji saut uručio je sertifikat o otvaranju srpskog poslovnog haba Marku Čadežu, koji je zahvalio prijateljima iz UAE i istakao da je taj prostor za privrednike iz Srbije otvoren zahvaljujući državničkim vezama Vučića.

Čadež je rekao da je već došlo danas više od 100 privrednika iz Srbije, a da će ostali doći kasnije i da će imati sastanke sa firmama Emirata, SAD, Švajcarske. . .

"Naš tim vam je na raspolaganju da vam pomognu da dođete do novih posova, da iskoristimo tu šansu. Nema puno zemalja koje imaju ovakav prostor da naprave nove poslove", rekao je Čadež.

Pozvao je i male i srednje firme iz Srbije da dođu i iskorite tu prililku i naglasio da hab nije samo za velike kompanije.

"Mi ćemo vam pomoći da napravite posao", poručio je Čadež i dodao da je sa tim habom otvoren put za nove poslove, prijateljstva i partnerstva.

Inače, tema nastupa Srbije na Svetskoj izložbi u Dubaiju je "Srbija stvara ideje - Inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost", a sam program nastupa je poveren nacionalnoj platformi "Srbija stvara".

PKS: Srpska rešenja za globalne ekološke izazove

Privreda Srbije predstaviće se na prvoj tematskoj nedelji Svetske izložbe “Expo 2020 Dubai” o klimi i biodiverzitetu velikim brojem inovativnih proizvoda i usluga posvećenih cirkularnoj ekonomiji, unapređenju energetske efikasnosti, obnovljivim izvorima energije, smanjenju emisije štetnih gasova i ublažavanju klimatskih promena.

Osim kompanija, svoje inovacije i napredne tehnologije promovisaće naši startapi, klasteri, naučno-tehnološki parkovi, fakulteti i instituti, saopštila je Privredna komora Srbije.

Pred poseticioma izložbe u Dubaiju u nedelji „Klima i Biodiverzitet“ koja počinje 3. i traje do 9. oktobra naći će se električni bicikli, dijagnostički testovi “Made in Serbia”, kao i mnogi drugi inovativni proizvodi i rešenja koji mogu da doprinesu rešavanju globalnih ekoloških problema.

Osim povezivanja sa poslovnim partnerima i mogućnosti izlaska na nova tržišta, predstavnici privredne delegacije Srbije očekuju da se u Dubaiju upoznaju sa najmodernijim zelenim, niskougljeničnim tehnologijama i najnovijim trendovima u svetu održivog razvoja. „Koncept ugljenične neutralnosti ''dekarbonizacije'' preuzima primat u globalnim agendama i inicijativama, a posebno je program zelene tranzicije važan za industriju Zapadnog Balkana i zahtevnu energetsku tranziciju. ''Expo 2020 Dubai'' će pokušati da dizajnira budućnost planete, podelu odgovornosti za emisije CO2, najbolja rešenja za održivost ekonomija i najbolje prakse za cirkularnu ekonomiju“, ističe Siniša Mitrović, rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju PKS.

Dodaje da će izložba biti odlična prilika za naše startape i inovacije u zelenim rešenjima, da ih svet vidi i potencijalno investira u zelenu tranziciju naše ekonomije, infrastrukturu za otpadne vode i otpad lokalnih zajednica.

Svetska izložba u Dubaiju održava se pod sloganom: „Povezivanje umova, stvaranje budućnosti“ od 1. oktobra ove do 31. marta sledeće godine, a centralni događaji koji se odnose na predstavljanje naše zemlje su u Nacionalnom paviljonu Srbije, površine od 2.000 kvadratnih metara, koji se nalazi u tematskoj celini „mobilnost“ (Mobility).

U okviru Paviljona nalazi se i maloprodajna zona gde su predstavljeni domaći proizvodi sa žigom „Čuvarkuća“ koji potvrđuje vrhunski kvalitet i poreklo iz Srbije.

Procenjuje se da će više od 1.000 kompanija iz Srbije učestvovati na Svetskoj izložbi od prvog dana oktobra do kraja marta 2022.

Podršku domaćim kompanijama obezbedili su Generalni sekretarijat Vlade Srbije, PKS, Razvojna agencije Srbije.

Firme dobijaju besplatan prostor u Biznis habu Privredne komore Srbije, besplatan avionski prevoz, besplatne lokalne transfere, povlašćene cene hotelskog smeštaja, učešće na investicionim forumima, B2B susrete i različite vidove promocija.

Na Svetskoj izložbi predstavljaju se 192 zemlje, od kojih oko 80 na sopstvenom paviljonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: