Od 1. januara 35.012 dinara: "Naša zemlja će završiti kao broj 1, 2 ili 3"

Od 1. januara 2022. godine minimalna zarada u Republici Srbiji biće 35.012 dinara.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 02.09.2021.

11:20

Od 1. januara 35.012 dinara:
Foto: Printskrin, Instagram/mali_sinisa

To je danas izjavila premijerka Ana Brnabić nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta na kojoj je glavna tema bila upravo utvrđivanje minimalne cene rada u Srbiji za sledeću godinu. Prenos obraćanja predstavnika reprezentativnih sindikata, poslodavaca, ministara i premijerke mogli ste da pratite na B92.net.

Predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca ni danas nisu postigli saglasnost o povećanju minimalne zarade za 2022. godinu, već je svako od socijalnih partnera zadržao svoj stav. Podsetimo, prema ranijim informacijama, u slučaju da se socijalni partneri ne dogovore o iznosu minimalca, njegovu visinu u tom slučaju do 15. septembra utvrđuje Vlada Srbije.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da će od 1. januara 2022. godine minimalna zarada u Republici Srbiji biti 35.012 dinara, što je povećanje od 9,4 posto.

"Time će biti pokriveno 90 posto minimalne potrošačke korpe", naglasila je Brnabićeva.

Mali: Imamo kontinuitet rasterećenja privrede

Ministar finansija Siniša Mali zahvalio se svima koji su učestvovali u radu SES-a.

"Naša privreda nakon svakog dogovora o minimalnoj zaradi ide napred, održavamo punu zaposlenost, a efikasnost i konkurentnost ne zaostaje", napomenuo je Mali.

Prema njegovim rečima, od 2017. godine imamo kontinuitet rasterećenja privrede.

"Privreda raste uprkos pandemiji. U prvoj polovini stopa rasta našeg BDP-a je 7,6 odsto. Naša zemlja će završiti kao broj 1, 2 ili 3 u Evropi", najavio je ministar.

Podsetio je da zato, s ponosom, može da kaže da će 22. septembra biti isplata 50 evra penzionerima, nakon toga će biti isplaćeno još 30 evra državne pomoći u novembru, a na posletku i još 20 evra građanima u decembru.

Nekada bio cilj da se dostigne minimalna cena rada po satu od 1 evra

Predlog Vlade je naišao na prilično visok stepen odobravanja, nezadovoljnih poslodavaca nema, rekao je novinarima, nakon održane sednice, predsednik Unije poslodavaca Miloš Nenezić.

"Vlada pokazuje odgovornost prema privredi", ocenio je.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević podsetila je da je 2010, 2011. godine bio cilj da se dostigne minimalna cena rada po satu od 1 evra.

Za sada, ipak, nema mogućnosti da se minimalna zarada poveća na 39.000 dinara, koliko su tražili sindikati UGS "Nezavisnost" i Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS), da bi se izjednačila sa vrednošću minimalne potrošačke korpe.

Ljubisav Orbović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije kaže da nisu zadovoljni.

"Zabrinjava nas pitanje da se smanjuje deo doprinosa poslodavaca", rekao je Orbović.

Podsetimo, predlog Ministarstva finansija na sastanku kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta prošle nedelje bio je da minimalna zarada za iduću godinu iznosi pomenutih 35.012 dinara, da se neoporezivi deo zarade poveća sa 18.300 dinara na 19.300 dinara, kao i da se stopa doprinosa za PIO smanji za 0,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: