Srbija

Sreda, 23.12.2020.

09:07

Vučić: Japan tobako je napravio veliki posao, tamo gde su Japanci - tu je odgovornost VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je poljoprivredno gazdinstvo Save Matića, proizvođača duvana iz Golubinaca u Sremu.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Nakon obilaska gazdinstva, zakazan je razgovor sa rukovodstvom kompanije Japan tobako internešenal (JTI) i proizvođačima duvana koji imaju ugovor sa tom kompanijom povodom uspešno završene sezone berbe duvana u 2020. godini i ostvarenih rekordnih prinosa na zasadima ove kulture. B92.net prenosio je ovu posetu uživo.

U poseti Sremu sa Vučićem je bio i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

"Ponosan sam na Matiće, zahvalan Japan tobako internešenal"

"Ponosan sam na porodicu Matić koja pravi duvan, napravili su uspešan posao", kazao je predsednik.

On je dodao da je srećan što je mogao da bude gost u njihovoj porodici.

"Hoću da se zahvalim i Japan tobako internešenal kompaniji, uvek su radili na širenju mreže proizvođača", istakao je on.

Ta kompanija, naveo je, angažuje 250 domaćinstava u Srbiji u proizvodnji duvana, od kojih svako zaposli između 40 i 60 sezonaca, a država će nastaviti, inače izuzetnu, saradnju sa JTI, koji je, kako je ocenio, napravio veliki posao za Srbiju.

Primetio je da japanski investitori sve više dolaze u Srbiju i najavio da će vrlo brzo i zvanično biti najavljen dolazak još jednog japanskog investitora i to u Novi Sad.

Vučić je podsetio da je u Inđiji nedavno udaren kamen temeljac za fabriku japanskog Tojo tajersa.

"Tamo gde su Japanci, tu je i ozbiljnost i odgovornost", naglasio je predsednik Srbije.

Predsednik kaže da proizvođači duvana angažuju sezonce uglavnom iz Preševa i to Albance, kao i dosta ljudi iz Negotina, što je signal da država mora više da uradi za jug i istok Srbije.

Napomenuo je da JTI realizuje godišnje izvoz od 300 miliona evra i da je ta kompanija jedan od naših najvećih poreskih kontributora.
Predsednik Srbije se ovom prilikom osvrnuo i na pitanje obnove lokalnih i regionalnih puteva u Vojvodini. On je govorio i o finansijskoj stabilnosti zemlje, istakavši da dinar ima istu vrednost već osam godina, što nikada nije bio slučaj u srpskoj istoriji.

Izbeglice koje su našle priliku za "novi život"

Sezona berbe duvana u Sremu uspešno je završena, ostvareni su rekordni prinosi, a tim povodom predsednik Aleksandar Vučić posetio je jutros pomenuto selo Golubinci, kako bi razgovarao sa lokalnim proizvođačima koji imaju ugovor sa kompanijom Japan tobako internešenal (JTI).

Većina proizvođača su izbeglice, koji su u proizvodnji duvana pronašli priliku za "novi život", a domaćin predsedniku bio je Sava Matić, koji je izbegao iz Orahovca, na Kosovu i Metohiji.

Na njegovom gazdinstvu Vučić je razgovarao i sa Slobodankom i Daliborom Stevanovićem iz Hrtkovaca, izbeglicama iz Hrvatske, takođe proizvođačima duvana, kao i sa starosedeocem Nebojšom Tubićem.

Nakon razgovora sa domaćinima predsednik je zakazao sastanak sa rukovodstvom kompanije JTI i proizvođačima duvana.

O kompaniji Japan Tobacco International

JTI je, inače, kako navode u kompaniji, jedini strani investitor koji finansira proizvodnju i otkupljuje domaći duvan. Ove godine ostvaruje rekordne rezultate - rasadi duvana obuhvataju površinu od čak 1.700 hektara zemlje, dok su prinosi viši od 2.000 kilograma po hektaru.

Kompanija JTI nalazi se u Senti, odakle duvanske proizvode šalje zemljama u okviru CEFTA sporazuma.

Kompanija, direktno ili indirektno, angažuje oko 3.000 radnika, a od kupovine Duvanske industrije Senta 2006. godine, JTI je uložio više od 181 milion dolara u Srbiju, utrostručio udeo na tržištu i pokrenuo proizvodnju i izvoz u Crnu Goru, BiH, Severnu Makedoniju i Albaniju, kao i izvoz u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: