Koji poslovi i kvalifikacije su najtraženiji u Srbiji?

Aktuelna pandemija dovela je do pada broja oglasa za posao od 17 odsto u prvih osam meseci 2020. u odnosu na isti period lane, podaci su sajta Poslovi infostud.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, pressmaster
Foto: Depositphotos, pressmaster

Engleski i dalje na prvom mestu

Engleski jezik je bio najtraženiji od stranih jezika. Čak petina oglasa bila je raspisana na njemu, a u manjoj meri su bili traženi nemački, ruski i mađarski.

Sa druge strane, rezultati pokazuju i to da je u pomenutom periodu primećena dodatna potreba za novim poslom, pa je broj kandidata bio veći za skoro 3 odsto.

Na dnevnom nivou sajt beleži da je aktivno oko 2.500 oglasa za posao, a na vrhu top-liste najtraženijih oblasti su Trgovina/Prodaja, IT, Mašinstvo, Administracija i Elektrotehnika. Kada govorimo o pojedinačnim radnim pozicijama najveću mogućnost za zaposlenje u ovoj godini imaju prodavci, komercijalisti, magacioneri, vozači i telefonski operateri.

Deficitarne oblasti

IT oblast je i dalje vrlo deficitarna, navode iz Infostuda, te je tako poslodavcima teško da nađu kvalitetnog kandidata naročito srednjeg ili višeg senioriteta. Pozicije koje su IT poslodavcima u ovoj godini bile najpotrebnije su JavaScript Developer, Java Developer, IT Help Desk, .Net Developer i PHP Developer.

Kada je u pitanju deficitarni kadar, na tržištu rada u Srbiji nedostaju i radnici za mnoga zanatska zanimanja, poput frizera, kuvara, auto-mehaničara, stolara/tesara, bravara i magacionera. Za ova zanimanja već godinama vlada veća ponuda nego što postoji tražnja.

Potrebno obrazovanje

U skoro 27.000 oglasa za posao, koliko ih je bilo u pomenutih osam meseci, veća je tražnja za kandidatima sa srednjom stručnom spremom - čak 60 odsto. Visoka ili viša škola je tražena u 25 odsto raspisanih oglasa, a master u svega 8 odsto. Nasuprot tome, broj kandidata koji su bili u potrazi za poslom u većoj meri čine visokokvalifikovani ljudi (50 odsto), dok samo četvrtina njih ima srednju stručnu spremu.

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ)

Statistika NSZ takođe prepoznaje promene izazvane pandemijom koronavirusa. Tako je već u martu posao medicinske sestre bio sedmi najtraženiji, dok je u aprilu on zauzeo drugo mesto, s tim da su se listi pridružili i bolničari, koji su bili osmi po traženosti. Tokom leta konstanto su bili traženi čistači prostorija, a lica bez zanimanja i stručne spreme bila su najtraženija od proglašenja epidemije.

Top-lista zanimanja za prošli mesec (sa brojem slobodnih poslova), prema podacima ove ustanove, izgleda ovako:

1. Lica bez zanimanja i stručne spreme 773

2. Manipulant u proizvodnji kablova i provodnika 309

3. Rukovalac dizalicom 250

4. Čistač prostorija 240

5. Pomoćnik mašinskog montera 217

6. Tesar 214

7. Građevinski tehničar 204

8. Elektrozavarivač 197

9. Mašinski tehničar 194

10. Portir 163

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 172 idi na stranu