Za Hram Svetog Save izdvojeno 43 miliona evra tokom tri godine; Radovi i na platou VIDEO

Beograd -- Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković govorio je za TV Prva o izgradnji i uređenju Hrama Svetog Save.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Depositphotos, markovskiy
Foto: Depositphotos, markovskiy

On je naglasio da će Hram imati preko 15.000 kvadratnih metara mozaika.

"To ne postoji nigde", rekao je Selaković.

On je dodao da su mozaici završeni, da su urađena bronzana vrata na ulazu u Hram.

"Ono što je u samom hramu u ovom trenutku u fazi postavljanja, a što mi je rečeno da će do sutra uveče biti potpuno završeno, jeste veliki luster koji je težine preko sedam tona i od tog trenutka kada on bude postavljen kreće skidanje poslednje faze skele, koja je do sada otežavala postavljanje završnog dela patosa. Tu je 3.650 kvadratnih metara poda koji je urađen u granitu, oniksu i belom karara mermeru. Projekat za taj patos radila je Ruska akademija umetnosti", rekao je Selaković.

Kada je reč o novcu koji je uložen, Selaković je rekao da je uloženo 43 miliona evra u prethodne tri godine.

"Ukupno je za ove tri godine dato više nego u prethodnih 40 godina", dodao je.

Naveo je i da je Rusija neizmerno pomogla.

"Oni su dali 10 miliona evra za izradu mozaika u kupoli i istočnom delu Hrama", kazao je Selaković.

Kazao je i da se 43 miliona evra ne odnosi na uređenje platoa ispred Hrama Svetog Save, koje je sada u toku.

"Mi ćemo imati do decembra završen naš Hram, ali kada je u pitanju Svetosavski plato, vremenski uslovi nam neće dozvoliti da sve završimo do kraja godine, ali već možete da vidite da je ta mala porta u ovom trenutku u ozbiljnim radovima", dodao je.

On je podsetio kako naša država izgledala i dokle je i kako tekla gradnja Hrama do pre samo nekoliko godina

"Slušam ovih dana kako neki kvazipolitičari pričaju gluposti o visini javnog duga. Naš javni dug je danas 57 odsto BDP-a. On je samo za jedan procentni poen veći nego 2012. godine, a u isto ovo vreme, u najgoroj ekonomskoj a može se reći i političkoj krizi posle Drugog svetskog rata, u trenucima kada se svet bori sa kovidom, Srbija se ne bori za treće, osmo ili deseto, nego za prvo mesto po rastu BDP-a u Evropi. U uslovima kada jedna Italija ima javni dug od 157 odsto BDP-a, Grčka 220 odsto, Francuska 113, Španija 116, Srbija je na 57 odsto i Srbija u ovoj godini ekonomski, politički možda najtežoj u Evropi u nekoliko decenija, završava svoj zavetni Hram Svetog Save", podsetio je Selaković.

Opširnije u video-prilogu:

strana 1 od 157 idi na stranu