Razvoj turizma, ali i direktna linija iz Subotice prema inostranstvu?

Predsednik Skupštine grada Subotice, Dr Balint Pastor posetio je Aeroklub Ivan Sarić u tom gradu.

Srbija

Izvor: B92, suboticadanas.rs

Subota, 10.10.2020.

15:17

Razvoj turizma, ali i direktna linija iz Subotice prema inostranstvu?
Foto: Ilustracija, Depositphotos, sommersby

Razvoj Aerokluba Ivan Sarić u poslednjih nekoliko godina ogleda se u porastu broja mladih članova kao i broja vazduhoplova i sportske opreme na aerodromu.

Uz opremu sa kojom raspolaže klub godišnje obuči prosečno šest pilota aviona, preko 50 padobranca, oko tri pilota jedrilice, a postoji i veliko interesovanje za obuku pilota motornog zmaja i pilota paraglajdera. Na godišnjem nivou ostvari se oko 1.000 sati naleta na avionima, preko 1000 padobraskih skokova i 200 sati letenja na jedrilicama, 100 sati na ultra lakim vazduhoplovima i 300 šlepova sa pilotima paraglajdera.

Članovi Aerokluba otvorili su privremeni granični prelaz Aerodrom Subotica u trajanju od tri meseca koji je omogućio međunarodne letove u Subotici, a postoji i ozbiljna namera za organizacijom takmičenja kao i učešća na istima, uz želju za postizanjem što boljih rezultata. Ove godine klub je bio domaćin državnog prvenstva u preciznom letenju na kojem je osvojio treće mesto.

Aeroklub Ivan Sarić obeležava 110. godina od prvog aeromitinga Subotičanina, Ivana Sarića. Ivan Sarić je vrativši se iz Pariza u Suboticu odlučio da napravi sopstveni avion kojim je izveo prvi javni let 16. oktobra 1910. godine na hipodromu u Subotici. Demostracijom leta na vazduhoplovu sopstvene izrade Sarić 1, uneo je značajnu inovaciju u vazduhoplovstvu koja se i dan danas koristi.

Upravo obeležavanje godišnjice ukazuje na težnju ka daljem razvoju koja se između ostalog ogleda i u pružanju mogućnosti za upotrebu aerodroma u medicinske svrhe, panoramsko letenje iznad Subotice i Palića kao i tandem skoka padobranom.

Nakon saznanja o planovima i postignutim rezultatima u razvoju Aerokluba predsednik Skupštine grada Subotice je istakao značaj aerodroma za grad Suboticu s obzirom da bi njegov dalji razvoj predstavljao osnov za razvoj turizma u Subotici uz mogućnost lakšeg i bržeg putovanja.

Kroz razgovor je konstatovano da bi se uz saradnju i dalje zalaganje za razvoj kluba aerodrom mogao podići na viši nivo i služiti kako turizmu tako i domaćim i stranim privrednicima s obzirom da aerodrom pruža uslove za ekspeditivno putovanje vazduhoplovima direktnom linijom prema inostranstvu.

Predsednik Skupštine grada Subotice je istakao da Aeroklub ima sve predispozicije da ostvarujući planove i završavajući projekte kao što su otvaranje servisa za avione generalne avijacije i dobijanje dozvole za opremanje aerodroma sa opremom za noćno letenje nakon čega bi aeorodrom u Subotici po potrebi bio operativan 24 časa u danu, postane najveći vazduhoplovni centar u Republici Srbiji u svim vazduhoplovnim sportovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: