Srbija

Subota, 10.10.2020.

09:03

Vučić: Ponosan sam, ovo nismo mogli u doba Jugoslavije VIDEO

Na Privremenom poligonu Pešter izvedena je združena taktička vežba s bojevim gađanjem Vojske Srbije Sadejstvo 2020.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

"Zahvaljujem se vojnicima, podoficirima, vojnicima, svim ljudima iz Ministarstva odbrane, svima koji su spremali danima ovu vežbu koju u mnogim detaljima nismo mogli da izvedemo u doba Jugoslovenske narodne armije", rekao je predsednik Srbije posle vežbe.

"Helikopterski desant na malom prostoru, u dva reda sa tenkovima koji gađaju bojevom municijom jedni preko drugih... To su neke od stvari koje nikad nismo uradili", rekao je Vučić.

Dodao je da je ovo prvi put da su svi vazduhoplovi Vojske Srbije naoružani, raketama vazduh-vazduh ili vazduh - zemlja, topovima.

"Zaista sam ponosan na naše vojnike, svi ovi helikopteri služe za transport vojnika, ali i svi su naoružani".

Kaže da je ovo drugačija slika vojske, da je vojska spremna, sposobna i obučena da sačuva našu zemlju.

"Mi svoju vojsku snažimo da bismo odvratili svakog agresora od napada, a ne pada nam ni na pamet da vodimo sukobe".

"Verujem da je svako ko je gledao ovo, bio ponosan" rekao je predsednik.

Vučić je rekao da smo danas pokazali koliko novca smo spremni da ulažemo u našu vojsku.

Predsednik je rekao da je ponosan na Vojsku Srbije, koja čuva Srbe, ali i svaku manjinu koja živi u našoj zemlji.

Naveo je i da država nikada nije gradila ovoliko puteva, jer "mora da pomogne narodu".

"Ovo danas što ste mogli da vidite je zasluga svih ljudi, svih građana. Bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, Vojska Srbije jednako pripada i Srbima, Bošnjacima, Mađarima, Rumunima, Slovacima, Rusinima, Hrvatima, Romima, i svima drugima. Ovo je njihova vojska, koja je pomagala kada je bilo najteže, u kovidu, koja će da čuva njhove kuće, nikada ih neće ugroziti" poručio je on.

Rekao je da se plašio tokom vežbe da će neko da strada, jer je korišćena bojeva municija.

"Sve je trebalo izvesti bez promašaja, iz tenkova, aviona. Čudesno je kada Mig-ovi tuku vazduh-zemlja. Nisam imao prilike da vidim da MIG-ovi lete kada sam bio ministar, jer smo imali samo jedan MIG 21 koji je mogao da leti, a nismo imali MIG 29 kao danas", dodao je.

Čestitao je vojsci, rekavši da je srećan i ponosan na našu vojsku i vojnike, koji su izveli komplikovanu operaciju jer je mnogo oružja i oruđa bilo na jednom mestu.

"Sve bojeva municija. Ministar odbrane mi je rekao da smo imali generacije koje nisu ispalile bojevu municiju“, rekao je predsednik Vučić.
Foto: B92
Minut, dva posle 12 časova predsednik Srbije Aleksandar Vučić je dao dozvolu da vežba počne, kada je dat i signal za početak vežbi.
Foto: Tanjug, Tara Radovanovic
Na vežbi učestvuje oko 2.800 pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Kopnene vojske, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, više od 150 borbenih i neborbenih vozila i borbenih sistema i oko 40 vazduhoplova, navedeno je u saopštenju službe predsednika za saradnju s medijima.
Foto: Tanjug, Tara Radovanovic
Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da će na vežbi Sadejstvo 2020, koja počinje na Pešteru u podne, građani moći da se uvere kakva je srpska vojska i koliko Srbija može da bude sigurna i mirna.

Vučić u poseti selu Dolić nadomak Sjenice

Foto: Instagram, avucic
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je obišao selo Doliće kod Sjenice gde je posetio i domaćinstvo Muriza Šabanredžovića.

Predsednik Srbije rekao je će se graditi auto-put i da će za tri godine do Beograda moći da se dođe za dva sata.

"Za vodu smo se dogovorili, a za put. Nije to samo 13 kilometara, ne možemo sve domaćine odjednom. Velika je glad za putevima u Srbiji. Raška - Pazar mora da se uradi" kaže Vučić.

"Ne možemo da obećamo sve, ali ćemo da sednemo i tražimo rešenja za jedan po jedan problem", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu, uz fotografije sa susreta.

Pored predsednika, u poseti su i ministar Rasim Ljajić, ministar Branislav Nedimović i direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: