Stižu jagode iz srpskih plastenika: Zbog zatvorenih pijaca gubici preko 10.000 dinara dnevno

Sredinom aprila iz plastenika vrednih voćara stižu prve jagode, međutim zbog situacije u zemlji sve su prilike da će to voće ove godine roditi – uzalud.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 12.04.2020.

16:29

Stižu jagode iz srpskih plastenika: Zbog zatvorenih pijaca gubici preko 10.000 dinara dnevno
Foto: RINA

Usled zatvaranja pijaca, proizvođači ne znaju šta će sa rodom, pa su njihovi dvnevni gubici veći od deset hiljada dinara.

"Gajimo jagode na 20 ari, ulaganja su bila velika, a prihod će biti nikakav. Voće i povrće ne može da čeka bolje dane i strategiju za pomoć koja u startu kasni, za nas je već kasno. Jer rod samo što nije, a nemamo kako da ga prodamo", kaže za RINU Mina Ranković iz čačanskog sela Prijevor.

U Srbiji ima oko pola miliona registrovanih poljoprivrednih domaćinstava, tako da je u problemu veliki broj ljudi. I dalje se očekuje da resorno ministarstvo izađe sa nekom od strategija za pomoć, mada pojedini smatraju, da će tada biti kasno.

"Voće, povrće, kao i mlečni proizvodi propadaju. Najviše su pogođena mala porodična domaćinstva koja bukvalno žive od svog rada i zarade koju su imali. Situacija bi bila bar malo bolja da je kad su se zatvorile pijace, organizovano da opština otkupi rod, pa makar i po nižoj ceni. Ali do toga nije došlo", rekla je Mina.

Jedini način plasiranja proizvoda u doba korone i vanrednog stanja jesu onlajn pijace i internet. Što je prinudilo srpske seljake da po prvi put u potpunosti zavise od savremenih tehnologija.

"Onlajn pijace su dobra stvar, a naročito za nas koji smo i inače vršili dostavu proizvoda. Ali ipak prodaja ne može da se poredi sa onom koju smo imali na klasičnim pijacama. Tu se prodaje dnevno nakupcima i preko 200 kilograma, a sada je to samo par kilograma jagoda za kućne potrebe potrošača, a morate uklopiti i troškove prevoza koje imate", izjavila je ova Čačanka.

Inače, Mina je pre dve godine diplomu Fakulteta političkih nauka odlučila da ostavi sa strane i sve svoje napore uložila je u porodični biznis, u poljoprivredu. Iskoristila je ono što je ostalo od njenih predaka i zajedno sa sestrom i ocem cele godine radi na imanju. Tada joj je ta ideja izgledala dobra, jer se vodila mišlju da onaj ko naporno radi, ne može ostati bez zarade. Međutim, čini se da je korona pokvarila planove svih, pa čak i onih najvrednijih.
Foto: RINA

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Podeli: