Svet 17

28.04.2024.

16:51

Putinova vojska se "raspada": Vraćaju se sa fronta i ubijaju u Rusiji

Do 113 aktivnih ruskih vojnika osuđeno je 2023. - što je skoro 900 odsto više u odnosu na samo 13 u 2022. godini.

Izvor: independent.co.uk

Putinova vojska se "raspada": Vraćaju se sa fronta i ubijaju u Rusiji
EPA-EFE/YAKIV LIASHENKO

Podeli:

Broj ruskih vojnika koji su počinili ubistva nakon što su se vratili kući sa linije fronta porastao je tokom proteklih nekoliko godina usred "hroničnih problema mentalnog zdravlja" povezanih sa služenjem na bojnom polju.

Podaci moskovskog pravosudnog odeljenja pokazali su da je 113 aktivnih vojnika osuđeno 2023. godine – što predstavlja skoro 900 odsto više u odnosu na samo 13 osuđujućih presuda u 2022. godini.

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva saopštilo je da je veliki broj ubistava verovatno uzrokovan "hroničnim mentalnim zdravstvenim problemima vezanim za rat" i oslobađanjem hiljada bivših osuđenika pomilovanih zbog učešća u ratu.

"Veliki broj ubistava od strane ruskih vojnih veterana verovatno je delimično posledica hroničnih problema sa mentalnim zdravljem povezanih sa ratom“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ovo je dodatno povezano sa povratkom u opštu populaciju bivših osuđenika sa već postojećom sklonošću ka kriminalu i ekstremnom nasilju. Podaci su objavljeni nakon što je nevladina organizacija "Rusija iza rešetaka" saopštila da se 15.000 zatvorenika pomilovanih zbog učešća u ratu protiv Ukrajine vratilo kući sa linije fronta.

Protiv bivših osuđenika je 2023. otvoreno do 190 krivičnih predmeta, uključujući 20 slučajeva ubistva ili pokušaja ubistva 2023. godine, navodi se u saopštenju.

U jednom slučaju, bivši zatvorenik Vagnera osuđen je na 22 godine zatvora zbog ubistva i silovanja starije žene nakon pomilovanja 2024. godine.

Kada je u leto 2022. počelo masovno regrutovanje ruskih zarobljenika, predvodio ga je Jevgenij Prigožin, nekada šef privatne vojne grupe Vagner.

Podeli:

17 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: