Nikolić: Mere usmerene ka spasavanju biznisa i zaposlenosti

Srbija preduzime brojne ekonomske mere u jeku borbe protiv koronavirusa.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 10.04.2020.

19:35

Nikolić: Mere usmerene ka spasavanju biznisa i zaposlenosti
Foto: Depositphotos, uroszunic

Uredbe koje je Vlada Srbije usvojila za sprovođenje Programa ekonomskih mera za smanjenje negativnih efekata izazvanih pandemijom koronavirusa usmerene su prevashodno ka tome da se sačuva zaposlenost, biznisi i spreče veći negativni efekti po privredne subjekte, smatra ekonomista Goran Nikolić.

"Donošenje ovih mera je u skladu sa dobrim iskustvima ostalih evropskih zemalja i širom sveta jer se svuda manje -više mere fiskalne i monetarne politike svode na to da ublaže negativne efekte krize jer se sada suočavamo sa krizom ponude i potražnje", rekao je Nikolić Tanjugu.

Mere naše vlade usmerene su ka tome da ublaže negativni efekti po privredne subjekte, odnosno da se sačuva zaposlenost, dodao je on.

Mere se svode na to da država zaduživanjem pokuša da spase poslove koliko se to može.

Procenjeno je, naime, kako navodi Nikolić, da će vrednost budžetskog deficita biti oko devet odsto, odnosno preko četiri milijarde evra, a upumpavanjem tog novca koji ćemo uzeti na pozajmicu najviše iz inostranih izvora pomoćićemo ublažavanje posledica krize po građanstvo.

On navodi da je važno da se slušaju i iskustva drugih zemalja, prevashodno zapadnih ekonomija i Kine.

"Situacija u Srbiji je prosečna i pretrpećemo ovaj udar", smatra Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: