Otvorena prva javna garaža na Kopaoniku

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić otvorio je prvu javnu garažu na Кopaoniku.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 22.11.2019.

17:35

Otvorena prva javna garaža na Kopaoniku
Foto: Depositphotos/Kisa_Markiza

Ona treba da reši problem saobraćajne preopterećenosti sa kojim se ovaj ski-centar decenijama unazad suočava.

Ljajić je, prilikom otvaranja te višespratne garaže za parking putničkih vozila sa 350 parking-mesta, rekao da se radi o kapitalnom projektu koji je nedostajao Кopaoniku i prvom projektu ovog tipa na planinama u Srbiji.

On je istakao i da ski-centar Кopaonik iz godine u godinu širi svoje smeštajne i infrastrukturne kapacitete, kao i da rastu privatne investicije.

Istakao je da na ovoj planini danas ima 15 hotela, od kojih je polovina visoke kategorije, sa četiri zvezdice, dok su pre pet godina hoteli uglavnom bili sa dve do tri zvezdice.

Ljajić je rekao da su Skijališta Srbije dosta uradila u pogledu unapređenja infrastrukture, jer Кopaonik danas ima tri staze za noćno skijanje i jedinu stazu u regionu za noćno sankanje, a sve staze su opremljene sistemom za veštačko osnežavanje.

Projekat koji će, prema njegovim rečima, najviše doprineti povećanju broja gostiju, posebno stranih, jeste izgradnja gondole od Brzeća do Кopanika, odnosno Malog Кaramana, čija bi izgradnja trebalo da počne naredne godine.

Ministar je rekao da će gondola biti građena sredstvima kredita Evropske investicione banke, kao i da je procenjena vrednost projekta 22,5 miliona evra bez PDV-a. Izgradnja gondole će, kako je dodao, doprineti gotovo potpunom rešavanju problema saobraćajne preopterećenosti, ali i oživljavanju Brzeća kao zamrlog turističkog centra. "Na Brzeću sada ima 3.300 ležajeva, četiri hotela koja su spremna za otvaranje, ali se vlasnici ne odlučuju za otvaranje jer nema gostiju zbog problema dolaska na Кopaonik. Desetine autobusa i stotine kola koja dolaze zakrče tu deonicu, sat vremena se putuje tih dvadesetak kilometara, a ovako će za 11 minuta dolaziti od Brzeća do centra Кopaonika", rekao je Ljajić.

Izgradnjom gondole će se, prema njegovim rečima, sprečiti dalja neopravdana urbanizacija centra Кopaonika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: