Ne žele da dele pare sa "siromasima": U Lučanima hoće da se otcepe od Guče

U Donjem Dragačevu su potpaljene separatističke vatre.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 01.10.2019.

12:00

Ne žele da dele pare sa
Foto: Depositphotos, Kidney_Stone, 208338434

Ovaj manji ali bogatiji deo opštine Lučani želi da se otcepi od većeg i siromašnijeg Gornjeg Dragačeva, čije je sedište u Guči, i da formira svoju lokalnu samoupravu.

Izgovor lučanskih "secesionista", koji uveliko rade na svojoj priči, jeste taj da bi kvalitetnije živeli bez gučanskog "bureta bez dna" i da novac zarađen u prosperitenim Lučanima ne bi odlazio u nerazvijeno naselje.

Šta će doneti ideja o razdvajanju – pokazaće vreme, tek zakonski propisi ne pogoduju podeli opštine.

Donje Dragačevo, sa centrom u Lučanima, ima oko 6.500 žitelja i ima 18 mesnih zajednica. Saveti svake MZ su prihvatili inicijativu za odvajanje od Guče koja sa okolnim selima ima oko 12.500 duša.

Budžet opštine Lučani je 650.000.000 dinara, a 37 odsto tog novca ubere se od privrede. Otprilike dve trećine privrednih subjekata, među njima i fabrika namenske industrije "Milan Blagojević", smešteno je u Donjem Dragačevu, dok je jedna trećina u Guči sa okolinom.

Lučani su imali opštinu koja je pokrivala samo Donje Dragačevo. Sada već davne 1963. prirodata je nerazvijena Guča. Tada su počeli problemi koji su kulminirali poslednjih 10-15 godina.

"Prepušteni smo gučanskim kadrovima u opštinskim strukturama koji drže fotelje i novac usmeravaju u Guču – kaže Aleksandar Radovanović, predsednik Inicijativnog odbora za odvajanje 18 mesnih zajednica, prenosi Moravainfo.rs.

Pošto su saglasnost dali saveti mesnih zajednica, dodaje Radovanović, ići će se na prikupljanje potpisa građana, a ako 10 odsto njih podrži inicijativu popisima, zahtev za odvajanje Donjeg Dragačeva će biti predat Vladi Srbije.

Ako Vlada prihvati inicijativu biće raspisan referendum u svih 18 mesnih zajednica, gde će trebati više od 50 odsto glasova meštana.

Međutim, ideju o osamostaljenju koči Zakon o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, koji kaže da jedna opština mora imati najmanje 10.000 stanovnika, a Donje Dragačevo je tek na dve trećine od tog broja.

Guča ima dovoljan broj stanovnika da bi se osamostalila, ali ne želi. U prestonici trube kažu da osluškuju priče iz Lučana i da naprosto ne veruju šta komšijama pada na pamet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: