Aerodrom Batajnica se više ne zove tako: Evo kome je dodeljena čast

Batajnica -- Vojni aerodrom Batajnica ubuduće će se zvati Vojni aerodrom "Pukovnik - pilot Milenko Pavlović", po čuvenom pukovniku koji je stradao tokom NATO bombardovanja.

Izvor: B92, Tangosix
Podeli
FOTO: EPA/KOCA SULEJMANOVIC
FOTO: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Pilot Milenko Pavlović, komandant 204. lovačkog avijacijskog puka, herojski je stradao braneći našu zemlju tokom NATO agresije 1999. godine. .

Poginuo je 4. maja 1999. godine u avionu "mig 29" nedaleko od rodnog grada Valjeva dok se borio sa mnogo nadmoćnijim protivnikom.

Kako otkriva portal TangoSix, odluku o promeni imena doneo je Generalštab Vojske Srbije 6. juna i ona je već stupila na snagu

Država Srbija ga je odlikovala Ordenom za hrabrost, a SPC je njegovoj porodici dodelila Orden Svetog vladike Nikolaja za junačko delo.

Njegove kolege koje su bile s njim pre nego što je poleteo ispričale su da je Pavlović od svog zamenika, u trenutku naređenja o poletanju na avione NATO-a, tražio da po svaku cenu zadrži mlađeg kolegu da bi sam poleteo.

Tada je, rekli su, prišao avionu i rekao:

"Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!"

Potom je izvukao iz kokpita mladog pilota i poleteo sam.

Po njemu je nazvana ulica koja vodi do batajničkog aerodroma, dok je 101. lovačka eskadrila nazvala jedan lovac MiG-29 po njemu.

Aerodrom Batajnica je najveći namenski vojni aerodrom na prostoru bivše Jugoslavije.

strana 1 od 201 idi na stranu