Radnici Fabrike reznog alata protestovali isped Privrednog suda

Oko 50 radnika Fabrike reznog alata (FRA) u Čačku protestovali su ispred Privrednog suda u tom gradu.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 19.03.2019.

17:15

Radnici Fabrike reznog alata protestovali isped Privrednog suda
Foto: Thinkstock

Oni su protestovali zbog toga što ih je sud kaznio da plate po 10.000 dinara zbog ometanja sudskih izvršitelja da uđu u posed pogona.

Predsednik Industrijskog sindikata fabrike Dušan Đelić rekao je novinarima da su 53 radnika dobilo rešenje o novčanim kaznama i da će sindikat uložiti prigovore na ta rešenja, koja je ocenio kao "protivpravna, jer nije sproveden nikakav postupak protiv radnika".

"Smatramo da je Privredni sud prekoračio svoja ovlašćenja tako što je kaznio radnike kao fizička lica koja samo rade na svojim radnim mestima i štite i brane fabričku imovinu, a na taj način i štite interes države, jer je taj pogon FRA označen kao objekat od strateškog značaja za odbrambenu industrju", rekao je Đelić.

On je dodao da će sindikat tražiti izuzeće sudije Privrednog suda Dragice Urošević koja je donela rešenja o novčanoj kazni radnika i ocenio da ona više ne može da postupa u slučaju FRA.

Đelić je rekao da je delegacija dva fabrička sindikata - Industrijskog i Nezavisnog, razgovarala sa predsednicom Privrednog suda Zoricom Milivojčević i da su od nje dobili sugestiju da iniciraju razgovor rukovodstva fabrike sa kupcem pogona i da pokušaju da postignu dogovor sa njim.

Radnici FRA su 25. februara blokirali fabrički ulaz i sprečili sudske izvršitelje, koji su imali asistenciju policije, da uđu u pogon "Kuglična vretena" i naplate dug od poravnanja sa jednom čačanskom privatnom firmom, koji je od 1,5 milion dinara u međuvremenu sa kamatama narastao na oko 4,6 miliona dinara.

Sudski izvršitelji do sada su 14 puta pokušavali da uz asistenciju policije prinudno preuzmu pogon za proizvodnju kugličnih vretena, ali su radnici to svaki put sprečili mirnim protestom ispred ulaznih vrata pogona.

Menadžment fabrike je kupcu objekta pre sedam meseci dostavio ponudu kojom bi bio obeštećen, ali on je tu ponudu odbio i insistira na izvršenju.

Fabrički sindikati i radnici ističu da se imovina fabrike koja vredi oko 200.000 evra prodaje za dug od 30.000 evra i apeluju na nadležne da se izmeni Zakon o izvršenju kako se imovina gradjana i firmi ne bi prodavala "ispod svake cene".

Predstavnici sindikata navode da je pogon "Kuglična vretena" Fabrike reznog alata od značaja za odbrambenu industriju o čemu postoji rešenje Ministarstva odbrane iz 2017. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: