BG ostaje bez Pobednika neko vreme, nose ga preko mosta ispod Sahata

Rekonstrukcija beogradskog "Pobednika" počeće u drugoj polovini ove godine i trajaće oko šest meseci.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/darezare
Foto: Depositphotos/darezare

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će to koštati 26 miliona dinara.

RTS navodi da zbog velikih oštećenja spomenik nije moguće popraviti na mestu na kome se nalazi, na Kalemegdanu, pa će Beograd na nekoliko meseci ostati bez simbola koji ga krasi gotovo ceo vek.

"Restauracija 'Pobednika' će trajati šest meseci od trenutka kada dobijemo izvođača na javnoj nabavci. Grad Beograd će tokom naredne nedelje prebaciti novac Zavodu za zaštitu spomenika, restauracija će koštati negde oko 200.000 ili malo više od 200.000 evra", kazao je Vesić.

"Pobednik" će biti prevezen preko mosta ispred Sahat-kapije, a ostali detalji poput mesta gde će se nalaziti, biće poznati kada bude izabran izvođač radova.

"Takav posao ne može da dobije firma koja nema reference s radom na spomenicima. U Srbiji ih ima nekoliko, ima ih u inostranstvu, tender je otvoren, ali samo takve firme mogu da dobiju takav posao", rekao je Vesić.

RTS navodi da je, kada je početkom prošlog veka projektovan, "Pobednik" trebalo da krasi Terazije. Međutim, delu javnosti nije se svidela ideja da nag muškarac stoji u centru prestonice, pa su predlagali da se delo Ivana Meštrovića obuče u narodnu nošnju sa opancima i šajkačom.

"Pobednik" je ostao nag, ali je, umesto na Terazijama, 1928. završio na mestu na kojem se danas nalazi.

strana 1 od 258 idi na stranu