Beograđani na ivici strpljenja: "Ovo je katastrofalno"

Red vožnje u javnom gradskom prevozu već nedeljama se ne poštuje.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

- Zašto su gužve u GSP - nema vozača

- Građani besni, GSP čekaju i 40 min; Vidite ko plaća, pa pričamo

Putnici iz svih delova grada tvrde da na autobuse čekaju od 20 do 40 minuta. Polasci se preskaču, spajaju, a kad vozilo napokon stigne, u njega ne može da se uđe.

Rukovodstvo GSP tvrdi da vanrednih problema nema i da se na vozila čeka zbog radova ili zastoja na trasama. Iz Sekretarijata za javni gradski prevoz, međutim, tvrde da je razlog kažnjenja vozila to što gradskom prevozniku nedostaje čak 200 vozača, pa autobuse nema ko da vozi.

"Prevoz je katastrofalan poslednjih dana", navodi Sanja T. iz Padinske skele. "Red vožnje se uopšte ne poštuje. Tako, iako bi od 15.00 do 15.30 po rasporedu trebalo da iz Skele krenu četiri vozila na liniji 101, pojave se samo dva".

Slična situacija je na mnogobrojnim linijama, pa se žale i putnici koji koriste autobuse 23, 31, 37, 47, 35, 83, 85, 89, 95...

"Sva vozila su nam na ulicama i autobusa nema samo zato što imaju problema da se probiju trasom kojom saobraćaju", ističe direktor GSP Radiša Momčilović. - Konkurs za zapošljavanje novih vozača kod nas je uvek otvoren. U septembru nam je otišlo 15 vozača, a zaposlili smo 29 novih. I u oktobru je otišlo 20, a došlo 37. Ako se ovaj trend nastavi, ne bi trebalo da bude problema.

Uprkos umirujućoj izjavi čelnika GSP, na osnovu saopštenja Sekretarijata za javni gradski prevoz, datog Tanjugu, situacija je i sada kritična.

"Glavni razlog što vozila ne polaze po redu vožnje je nedostatak čak 200 vozača u JKP GSP "Beograd"", rekli su u Sekretarijatu za javni gradski prevoz. - Zato prevoznici nisu u mogućnosti da krenu po planiranom redu vožnje. Trenutno se na najopterećenijim linijama u gradu ne planira povećanje broja vozila, sve dok se prvo ne poboljša postojeći red vožnje na svim linijama, podsećaju Večernje novosti.

strana 1 od 274 idi na stranu