Nema radnika ni za 900 EUR: Pola rade Rumuni, bilo i Indonežana

Fabrici potrebno 60 radnika. Prosečna plata - 900 evra. Svi zaposleni su prijavljeni i uredno im se plaćaju svi porezi i doprinosi.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti, Lj. Trifunoviæ

Sreda, 14.11.2018.

10:40

Nema radnika ni za 900 EUR: Pola rade Rumuni, bilo i Indonežana
Foto: Thinkstock

Kada bi se ovakav oglas pojavio, verovatno bi velika većina pomislila da se radi o nekoj firmi iz inostranstva. Ali reč je o "Brodogradilištu Kladovo", koje od 2009. godine posluje kao deo holandske kompanije "Gebr de Jonge".

"U Brodogradilištu je uposleno 384 radnika, od kojih su 170 državljani Rumunije. Stalno je otvoren oglas za prijem još 60 radnika - varilaca i brodomontera. Međutim, radnika nema, pa smo prinuđeni da se snalazimo, u saradnji sa sličnim kompanijama", kaže Milenko Lepović, direktor ove firme, pišu Večernje novosti.

Kaže da u ovoj kladovskoj firmi čistačica mesečno zarađuje oko 40.000 dinara, dok prosečna bruto plata iznosi blizu 900 evra. Uprkos tome, radnika - nema.

"Ove godine ugovorili smo proizvodnju i isporuku 12 tankera. Ali da imamo dovoljno kvalifikovanih radnika, mogli bismo odmah da potpišemo ugovore za još 10 takvih brodova, jer nam proizvodni kapaciteti to u potpunosti omogućavaju", navodi Lepović.

Kada zbog potrebe posla moraju hitno da obezbede dodatnu radnu snagu, objašnjava naš sagovornik, u pomoć pozivaju druga brodogradilišta.

"Donedavno je u kladovskom Brodogradilištu radilo 34 radnika iz Indonezije. Sada se posao ponovo nagomilao, pa ovih dana očekujemo da nam u pomoć pritekne još 22 radnika iz Turske", navodi Lepović.

Za sada se snalaze "uvozom" radnika iz Turske i Indonezije, ali Lepović se nada da će ugovor koji su potpisali sa Tehničkom školom u Kladovu o dualnom obrazovanju, ipak, pomoći ovoj firmi da u skorije vreme dobije toliko potreban broj radnika.

"Fale nam varioci, ali vi jednog takvog radnika možete, ako prione na rad u našoj firmi, za taj posao da osposobite za nekoliko meseci", navodi Lepović i dodaje da je veći problem sa brodomonterima, jer se jedan dobar radnik ove struke "kali" najmanje pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: