"Prodavano 100% za 240 mil. USD pa nije moglo"

Beograd -- Direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski kaže da je kineski Ziđin, budući strateški partner RTB-a, ozbiljna kompanija sa velikim prihodima i iskustvom u rudarstvu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"Ne mogu da ne izrazim veliko zadovoljstvo za ovako uspešan postupak pronalaženja stateškog partnera. Pogotovo što znam da je RTB pre devet godina u celosti, znači 100 odsto vlasništva, prodavan za 243 miliona dolara i nije mogao da se proda", rekao je Spaskovski Tanjugu.

Nalasio je da se sada strateškom partneru daje 63 odsto RTB-a Bor za 1,26 milijardi dolara, koji će obezbediti i dodatnih 200 miliona dolara za vraćanje istorijskih dugova RTB-a Bor.

Ziđin je, dodaje Spaskovski, izuzetno ozbiljna kompanija koja u rudarstvu radi oko 20 godina i ima više milijardi dolara prihoda godišnje.

Kaže da je postupak skoro priveden kraju i da su ostali samo još neki dogovori.

Spaskovski navodi da će radnici sa strateškim partnerom imati sigurnost, s obzirom da neće biti otpuštanja. "Imamo siguran kapital koji Srbija nije mogla da odvoji, a sa druge strane, sa strateškim partnerom povećavamo proizvodnju u svim rudnicima i otvaramo novi rudnik Cerovo".

On je kazao da će najznačajnije investicije u RTB-u Bor biti otvaranje novog rudnika Cerovo, povećanje proizvodnje u rudniku bakra u Majdanpeku, izgradnja nove flotacije i povećanje proizvodnje u Velikom Krivelju. Kao i produbljivanje borske jame, iz koje će se već za tri godine izvlačiti tri miliona tona rude, što je za nas nepojmljiva veličina, ali Ziđin ima iskustva sa podzemnom eksploatacijom i ubeđen sam da će to i učiniti", naglaiso je Spaskovski.

Dodao je da će se sa tim investicijama povećati prihod RTB-a Bor i procenat njegovog ucešća u BDP-u države, ali i pomoći da se ostvare ciljevi u pravcu razvoja zemlje koje je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

strana 1 od 249 idi na stranu