Glavna veza Zelenjaka i BG na vodi - centar srpske trgovine

Beogradska ulica Kraljevića Marka uskoro će dobiti potpuno novo odelo, izjavio je za B92 glavni gradski arhitekta Milutin Folić.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.06.2018.

09:12

Glavna veza Zelenjaka i BG na vodi - centar srpske trgovine
Foto. Grad Beograd

Kako je kazao, ulica će biti popločana kamenim pločama i kamenom kockom, dobiće drvored, klupe i novu rasvetu.

Ova ulica bice glavna pešačka veza između najvećeg putničkog čvoriša na Zelenom Vencu i potpuno uređenog šetališta uz reku - Sava Promenade.

Ovo je jedan od projekata kojim se ostvaruje višedecenijska težnja da se iskoristi najveći prirodni potencijal srpske prestonice, a to su reke.

Ova ulica, iako nije dugačka, puna je kulturno istorijskih spomenika poput Manakove kuće koja je danas deo Etnografskog muzeja i kuća velikih srpskih trgovaca Luke Ćelovića i braće Krsmanović. Ulica ce biti dominantni pešačka, čime ce oživeti zapušteni lokali koji su u vreme kada je ulica nastala bili centar srpske trgovine.

Silaskom niz ovu vijugavu strmu ulicu pešacima će se dok koračaju po kamenim kockama postepeno otvarati pogled na rekonstruisanu i osvetljenu Zadrugu u kojoj je danas sedište Beograda na vodi.

Rekonstrukcija ce početi na jesen i biće završena na proleće 2019.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

20 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: