Kraj jedne ere - ispraćen poslednji voz za Bar VIDEO

Poslednji voz za Bar sa Glavne Železničke stanice Beograd ispraćen je sinoć.

Izvor: B92
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

"Jutros, taj voz saobraća sa Topčidera, krenuo je u 09.21 minut“, rekao je za B92 Nenad Stanisavljević iz Železnica Srbije.

Podsetimo, Železnice Srbije su još 2014. godine počele da uklanjaju koloseke i drugu železničku imovinu iz Savskog amfiteatra, gde se gradi "Beograd na vodi".

Sredstva za finansiranje radova na izmeštanju železničkih kapaciteta iz železničke stanice Beograd obezbeđuju resorna ministarstva. "Železnice Srbije“ najavile su ranije da će sav demontirani i rashodovani građevinski i elektrotehnički otpadni materijal prodavaće na javnim licitacijama i na taj način ostvarivati dodatne prihode.

"Infrastruktura železnice Srbije" najavila je da će od 1. jula ove godine u potpunosti obustaviti železnički saobraćaj u Glavnoj železničkoj stanici Beograd, kao i na pruzi Beograd Glavna stanica – Pančevački most, što je šest meseci ranije nego što je projektom bilo predviđeno.

To znači da se od 1. jula ukida železničko službeno mesto "Beograd Glavna stanica" i u potpunosti obustavlja železnički saobraćaj na području Savskog amfiteatra

Radovi na izmeštanju infrastrukturnih železničkih kapaciteta iz stanice Beograd i sa područja Savskog amfiteatra realizuju se brže od planiranog, navodi se u saopštenju "Infrastrukture železnice Srbije".

U skladu sa tim, železničke kompanije "Srbija voz" i "Infrastruktura železnica Srbije" uvode novu organizaciju putničkog železničkog saobraćaja u beogradskom čvoru.

Prema toj organizaciji, međunarodni vozovi za prevoz putnika, koji su planirani da saobraćaju između Beograda i Bara, od danas polaziće iz železničke stanice Topčider ka Crnoj Gori i iz Bara dolaziti u železničku stanicu Topčider

Međunarodni voz na relaciji Subotica–Bar–Subotica, koji kreće od 19. juna, saobraća iz železničke stanice Subotica u 16.45 sati preko "Beograd Centra" i obratno.

Osim vozova između Srbije i Crne Gore, od 1. jula svi međunarodni vozovi saobraćaće do železničke stanice "Beograd Centar", koja će biti i polazna stanica ovih vozova u suprotnom smeru. Reč je o dva voza iz Budimpešte, kao i po jednom vozu iz Beča, Ljubljane, Ciriha, Soluna i Sofije do Beograda i iz glavnog grada Srbije za Mađarsku, Austriju, Sloveniju, Švajcarsku, Grčku i Bugarsku.

Za vozove u unutrašnjem putničkom železničkom saobraćaju, koji su do sada saobraćali preko Glavne železničke stanice Beograd, od 1. jula polazna i dolazna stanica biće "Beograd Centar" u Prokopu.

strana 1 od 262 idi na stranu