Pored penzija, ima mesta i za rast plata, evo za koliko

Pored penzija, postoji i budžetski prostor za povećanje plata, otprilike oko šest posto u ukupnoj masi zarada, kaže član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Kako je rekao, važno je da se ne ide na linearno povećanje svima.

On smatra da bi na osnovu analiza veće povećanje trebalo dati ključnim nedovoljno plaćenim sektorima, poput lekara i medicinskih sestara, i napominje da je do sada malo urađeno na pravičnoj raspodeli zarada u javnom sektoru.

Ističući da se može reći da su državne finansije trenutno dovedene u red, Altiparmakov je za današnji Blic rekao da jedna od posledica stabilizacije državnih finansija jeste i ukidanje privremenih mera štednje i da su se stvorili uslovi za ukidanje privremenog Zakona o smanjivanju penzija.

Pred predstojeći dolazak delegacije MMF u Beograd, Altiparmakov kaže da je veoma pozitivno i važno što se Vlada odlučila da nastavi saradnju sa tom finanijskom institucijom.

"Pored očuvanja dobrih ekonomskih i fiskalnih rezultata, novi trogodišnji aranžman sa MMF bi takođe trebalo da se bavi i reformom javnih preduzeća, koja je u dobroj meri bila skrajnuta u prethodnom aranžmanu", rekao je Altiparmakov.

Prema njegovim rečima, sređivanje državnih finansija bio je preduslov za održiv rast životnog standarda u Srbiji i da je taj preduslov bio neophodan, ali da nije i dovoljan za dugoročni rast životnog standarda. Sadašnji izazovi, smatra on, tiču se izgradnje jakih i efikasnih institucija, efikasnog sudstva, modernizacije poreske politike, pravne sigurnosti, reformi zdravstva i školstva...

Vesti

strana 1 od 262 idi na stranu