Kako je bravar iz Kragujevca doveo nemačkog giganta?

Radno iskustvo u metalskom kompleksu, od limara i bravara do vlasnika firme, osnivač "Milanović inženjeringa" koju je preuzeo Simens, "ispekao" je u Diseldorfu.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 19.04.2018.

09:01

Kako je bravar iz Kragujevca doveo nemačkog giganta?
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

Bratislav Milanović (56) i u tom nemačkom gradu ima svoju fabriku. Usavršavao se širom sveta, a onda je nostalgija, kako kaže, učinila svoje, pa se sa stečenim iskustvom vratio u rodnu Šumadiju, pišu Večernje novosti.

Delove za šinska vozila proizvedene u kompaniji "Milanović inženjering" su tražili najveći svetski proizvođači vozova poput Simensa, Bombardijea, Alstoma..., ali je svoju firmu, kako kaže, "uneo u "Simens". Za zvaničnike i stručnjake ta odluka je početak pravog industrijskog preporoda ovog dela Srbije.

Prema Milanovićevim rečima, cilj za budućnost je izgradnja industrijskog i intelektualnog kompleksa na prostoru sela Sobovica i Lužnice (nedaleko od njegovog rodnog sela Donja Trnava), kako bi se tu stvorili preduslovi da mladi inženjeri "imaju mogućnost izbora da ostanu u Srbiji i ovde, u svojoj zemlji, napreduju i grade svoju budućnost".

“Odluka da svoju firmu, koju sam dugo pravio i negovao, unesem u veliki Simens, bila je jedna od najtežih u mom životu. To sam uradio zbog mladih u celoj Srbiji. Želim da ostanu ovde, da se ovde obrazuju, rade i usavršavaju. Simens će im to omogućiti. Dolazak te fabrike je kruna svega što sam u životu radio, a naš najveći resurs su ljudi. Šumadija će po industrijskom parku koji se gradi postati prepoznatljiva u svetu. Posebno ćemo voditi računa o energetskoj efikasnosti i životnoj sredini. Dovešćemo ovde najpouzdanije partnere, ali ovaj ambijent mora biti sačuvan”, kaže Milanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: