"Giganti nisu ni blizu cifre koju imamo u glavi"

Ministar finansija Dušan Vujović poručio je da treba da se fokusiramo na oblasti koje će u budućnosti imati neverovatnu stopu rasta.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 23.01.2018.

17:41

Foto: Thinkstock

On je rekao i da podržimo stvari iz oblasti digitalne ekonomije.

Naglasio je da ne treba da se vraćamo u prošlost i zanosimo idejom da je udeo industrije u BDP-u potrebno povećati na 60 odsto.

"Svi se vraćaju u prošlost i kažu da treba da podignemo industriju na 60 posto BDP-a. To što ta industrija ne može da se vrati na 60 odsto je više nego očigledno, po tehnologiji, po organizaciji i po konkurentnosti", izjavio je Vujović na prvom Busineš Lunć-u u organizaciji AFA ženske mreže.

U vodećim zemljama sveta, koje su industrijski giganti, poput Kine, SAD, regiona Zapadne Evrope, učešće industrije u BDP-u je, prema rečima Vujovića, svega 20 do 30 posto.

"To znači da najveći industrijski giganti nisu ni blizu te cifre koju mi imamo u glavi kao ideju", izjavio je ministar.

Prema njegovim rečima, kvalitetne vredne savremene usluge su te koje imaju vodeću ulogu u BDP-u.

"To nisu pravnici koji obmanjuju klijente, već pravnici, inženjeri, doktori i ostali koju pružaju najvažnije usluge", poručio je Vujović.

Ministar je naveo i da, osim infrastrukture u koju Vlada Srbije ulaže, privodi se kraju i program ekonomskih reformi poznatiji kao ERP, kojim je predviđena reforma poreske uprave i reforma načina upravljanja javnim finansijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: