Tramvaj opet kroz Terazije - da li je ideja realna

Ideja da se Terazije pretvore u pešačku zonu, a da se Slavija i Kalemegdan spoje tramvajskim šinama i te kako je realna, poručuje gradski menadžer Goran Vesić.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2016.

16:28

Tramvaj opet kroz Terazije - da li je ideja realna
(Foto: Thinkstock.com)

Opozicija smatra da je takav projekat primer za neracionalno trošenje novca, a stručnjaci procenjuju da pešačka zona u centru grada ne predstavlja progresivno rešenje za milionski grad koji nema metro.

U aktuelni scenario oživljavanja prošlosti jedino nisu uključeni konji. Nije u planu da se Terazijama ponovo galopira, ali jeste da se posle 70 godina pauze, postave šine u Ulici kralja Milana i na Trgu Republike da bi tramvaj broj 1, kao nekada davno, spojio Slaviju i Kalemegdan. Gradski menadžer objašnjava - ideja nije moja, već predstavlja stručnu preporuku sekretarijata za saobraćaj i Saobraćajnog fakulteta. A novca ima, kaže Vesić.

“Postoje različite ideje koje su decenijama u opsegu i sada smo u prilici da sve pretvaramo centar u pešačku zonu iskoristimo te ideje u kojoj meri iskorišćene zavisiće od projekata narednih godina. Ona je realna. Kad bi vas Beograđani pitali kad ću to da vidim tramvaj 1 ja mislim da će to da bude za 3, 4 , 5 godina ali planirano”.

To što gradska vlast hoće pešačku zonu u centru prestonice, nema nikakvog smisla, ocenjuje opozicija. Po njima je na pitanje: Zašto ulicu kojom već idu električna vozila, kopati zbog postavljanja šina?

“Zato što neko očigledno ima neki interes nekog posla, tendera, za uzak krug ljudi. To nije racionalno trošenje para. To nisu projekti za boljitak Beogrda nego trošak”, kaže Balša Božović ispred Demokratske stranke.

Bivše gradske arhitekte od dvehiljadite naovamo kažu da se u njihovo vreme o ideji tramvaja broj 1 nije čak ni diskutovalo. To je estetska priča u kojoj nema funkcionalnosti. Za saobraćajem preopterećeni grad pretvaranje centralnih ulica u pešačke zone ne zove se ni potreba ni rešenje, objašnjava Đorđe Bobić gradski arhitekta.

“Mislim da takva ideja koja na prvi pogled deluje progresivno ustvari ima teške posledice za opstanak grada o tome može da se priča tek kada se bude izgradi metro kada se omogući ozbiljna alternativa za zemenu privatnih automobila”, kaže Bobić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: