Fijat - spas za srpski izvoz

Beograd -- U prva dva meseca ove godine srpski izvoz je porastao za 18,2 odsto, a uvoz 3,5 procenata u odnosu na isti period lane.

Izvor: Tanjug
Podeli

To je dovelo do smanjenja spoljnotrgovinskog deficita Srbije sa milijardu dolara na 813 miliona dolara. Vrednost izvoza bila je skoro 2,2 milijarde dolara, a uvoza tri milijarde dolara, navodi se u analizi privrednih kretanja Instituta za tržišna istraživanja (IZIT).

Rast izvoza je zabeležen prvenstveno zahvaljujući sektoru proizvodnje motornih vozila i prikolica, tačnije Fijatu, koji je u prva dva meseca ove godine plasirao robe u vrednosti od oko 393 miliona dolara, što je za oko 25,3 odsto više nego u isto vreme lane.

"Do ovako izraženih pozitivnih tendencija došlo je zahvaljujući tome što su neke veće investicije tokom prošle godine dale svoj pun efekat, a čiji su požitivni obrisi porduženi i u ovoj godini", rekao je saradnik IZIT-a Saša Đogović. On je naveo da dugoročnijeg rasta proizvodnje i izvoza nema bez sistemskih reformi koje će omogućiti da veliki broj kompanija gura privredni rast napred.

Ukupan obim spoljnotrgovinske razmene Srbije sa svetom u periodu januar-februar 2014. godine iznosio je 5,2 milijarde dolara, što je čak 9,2 odsto više nego u istom periodu lane.

Što se tiče ostvarenog nivoa proizvodnje, u februaru je zabeležen njegov rast od četiri odsto na mesečnom nivou, dok je izuzimanjući uticaj sezonskog faktora dinamika fizičkog obim industrijske porizvodje u padu pd oko 1,2 odsto.

U februaru je zabeležen pad maloprodajnog prometa po stopi od 0,8 odsto, pri čemu je pad prometa robe u trgovini na malo bio izraženiji na jugu Srbije, 1,8 odsto nego na severu 0,2 odsto.

Spoljni dug Srbije je na kraju januara 2914. iznosio oko 25,9 milijardi evra, što je 0,1 odsto više nego u poslednjem mesecu prošle godine.

Ukupne devizne rezerve Srbije su krajem februara ove godine iznosile skoro 11,6 milijardi evra, što je 4,2 odsto manje nego krajem decembra 2013.godine.

strana 1 od 400 idi na stranu