Šabac: Dele 50.000 sadnica trešanja

U Šapcu je počela podela 50.000 sadnica trešanja voćarima koji će ih platiti za pet godina, bez kamata.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 15.11.2013.

14:25

Default images

Jedna sadnica košta 3,5 evra, a uradjena je na "kolt" podlozi, koja se smatra najotpornijom.

Jedna sadnica košta 3,5 evra, a uradjena je na "kolt" podlozi, koja se smatra najotpornijom.

Prema rečima gradonačelnika Šapca Miloša Miloševića, akcija podele sadnica voćarima je deo plana da se ta regija pretvori u voćarsku.

"Cilj nam je da omogućimo poljoprivrednicima da više zaradjuju i prebrode trenutnu krizu. Ssabac želi da bude voćarski kraj jer ima sve uslove za to, a planirana je i izgradnja centra za preradu, pakovanje i distribuciju voća", rekao je Milošević novinarima.

Sadnice je dobilo 130 voćara, a uslov je bio da posade površine od 20 ari do jednog hektara.

Prema rečima direktora Direkcije za poljoprivredu Šapca Predraga Srdanovića, sadnice trešanja će u petoj godini imati prinos izmedju 10 i 12 tona po hektaru.

"Region Šapca je izuzetno povoljan za gajenje trešnje i moguće je ostvariti bruto prihod od 25 do 30 hiljada evra po hektaru zasada. Cena otkupa je dva do 2,5 evra po kilogramu, dok se u zemljama EU cena upakovane trešnje kreće do devet evra za kilogram", rekao je Srdanović agenciji Beta.

On je naglasio da je Tursa najveći proizvodjač trešnje u Evropim, ali da je srpsko voćarstvo u prednosti jer su zastupljene tri vrste tog voća, "burlat", "kordia" i "regina", za razliku od Turske koja uzgaja samo jednu vrstu.

U regionu Šapca trešnjom je zasadjeno 200 hektara njiva, a poslednje tri godine sadnice tog vovha dobila su 343 proizvodjača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: