Mušteriju u Srbiji niko ne brani

Zakon o zaštiti potrošača zbog brojnih manjkavosti, opet na popravnom. Propisani „primereni“ rokovi obeštećenja potraju i godinama, pišu Novosti.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 31.01.2013.

21:16

Default images

Kada se tek kupljeni uređaj pokvari, počinje „noćna mora“. Tako je barem za potrošača, koji ne zna kada će moći da koristi svoj aparat, da li će biti popravljen ili će dobiti novi i koliko će sve to potrajati.

Najčešće, sve zavisi od dobre volje trgovaca, jer u Zakonu o zaštiti potrošača nisu precizirani ni rokovi reklamacije, ni vreme popravke, niti uslovi kada se vraća novi, a kada ide u servis. Propisani su samo „primereni“ rokovi obeštećenja kupca, a u pojedinim slučajevima to je i do dve godine.

Zbog svih manjkavosti Zakona o zaštiti potrošača, planiraju se brojne izmene. Trenutno radna grupa pri Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine radi na otklanjanju uočenih nedostataka. Među njima su i nadležnosti Tržišne inspekcije, bolja zaštita prava kupaca prilikom ostvarivanja reklamacije i zamene proizvoda, kao i određivanje roka za popravku proizvoda.

"Ovaj zakon, nije ni zaživeo, kao ni prethodni iz 2005. i 2002." - smatra Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača.

"Nismo primenili propise, upravo zbog favorizovanja pojedinih „biznis“ grupa. To je ključni razlog i na to se svesno išlo. Zato od uvođenja poslednjeg zakona o zaštiti potrošača imamo neuporedivo niži kvalitet mobilnih telefona, šporeta, mašina za veš, televizora, računara i ostale robe. To potvrđuju i sve brojnije žalbe kupaca."

Prema postojećem zakonu, trgovac je dužan da na reklamaciju odgovori potrošaču najkasnije u roku od 15 dana i predloži način rešavanja. U svetu, kupac na odgovor čeka najduže osam dana. Sada nezadovoljan potrošač više ne može das e žali Tržišnoj inspekciji, već potrošačkim organizacijama. U praksi, ove organizacije zaista posreduju, ali nemaju snagu inspekcijskih službi. Osim toga, potrošačka udruženja u Srbiji nemaju para za posao za koji su po zakonu ovlašćena, pa se vrte u krug bez rezultata. "Ovaj zakon ima dosta neodređenih tumačenja, koja su omogućila trgovcu da ih primenjuje onako kako on hoće, a ne kako je zakonodavac to predvideo", kaže Vera Vida, predsednica Centra potrošača Srbije.

"Naša organizacija ima svog predstavnika u radnoj grupi koja je formirana za izmenu zakona. Predložili smo da se tačno definiše koji je to rok u kojem je trgovac dužan da popravi neispravan uređaj."

Po važećem zakonu potrošača ima pravo da bira da li će neki uređaj da popravlja ili da ga menja za novi.

Većina trgovaca po običaju potrošača šalje na servis, jer ne želi da stvar zameni novom, a kupcu kao jedina mogućnost ostaje sud, što opet retko ko od njih uradi.

Vida dodaje da zbrku stvara i pojam „saobraznosti“ i „nesaobraznosti“ robe, odnosno odstupanja od kvaliteta, pa je neophodno napraviti razliku između tehničke i ostale robe, da se jasno definiše taj pojam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: