Nema više prepreka za ruski kredit

Kako je objasnio generalni direktor Železnica Srbije Milovan Marković početak radova na pruzi Beograd - Pančevo mogu se očekivati 1. februar naredne godine.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 26.08.2012.

11:55

Default images

"Potpuno je izvesno da će predviđeni projekti za modernizaciju železničke infrastrukture biti realizovani", rekao je Marković.

Projektna dokumentacija, koja prati dogovorenu dinamiku, ali i sve drugo što je predvidjeno, uradjeno je onako kako je i dogoveno sa ruskim partnerima, naglasio je Marković.

Novac će biti utrošen za izgradnju drugog koloseka i elektrifikaciju pruge Beograd - Pančevo čija je okvirna vrednost radova 50 miliona evra, izgradnju Koridora 10 na šest deonica za brzine od 160 kilometara na čas - 55 miliona, nabavku novih ruskih dizel vozova - 100 miliona, nastavak izgradnje pruge od Valjeva do Loznice - 275 i rekonstrukciju pruge od Beograda do Bara kroz Srbiju - 200 miliona evra.

Čelnik srpskih železnica je rekao da je predvidjeno da se ti projekti završe u narednih pet godina, ali i da Srbija učestvuje sa 15 odsto ukupnih vrednosti radova odnosno 120 miliona dolara.

"Ruska strana je bila izričita - nema promene namene sredstava koja su odobrena za železničku infrastrukturu", istakao je Marković.

On je podsetio da su dogovoreni uslovi kredita i da ugovor o tom aranžmanu treba da bude ratifikovan u parlamentu. U prvoj fazi biće, prema njegovim rečima, realizovani projekti za izgradnju pruge Beograd - Pančevo, zatim na nekim deonicama modernizacije železničkog Koridora 10 i nabavka novih dizel motornih vozova za lokalni i regionalni saobraćaj.

Marković je rekao da će u drugoj fazi, koja će početi u toku 2013, krenuti i nastavak izgradnje pruge Valjevo - Loznica i rekonstrukcija pruge Beograd-Bar do crnogorske granice. Do kraja ove godine bi trebalo da budu potpisani ugovori za prugu Beograd - Pančevo i prve deonice na Koridoru 10, na primer od Golubinaca od Rume, ali i nabavku novih vozova, rekao je Marković.

On je kazao da je za taj posao uradjena projektna dokumentacija i biće nabavljen materijal za izgradnju na tim deonicama. Radovi na deonici Koridora 10 od Batajnice do Rume trebalo bi, kako je rekao, da počnu 1. marta.

"Siguran sam da će tako i biti, jer nema više ni jedne prepreke za realizaciju ruskog kredita namenjenog modernizaciji pruga Železnica Srbije", istakao je Marković.

Reviziona komisija Ministarstva za gradjevinu i urbanizam treba da potvrdi idejni propjekat za prugu Valjevo - Loznica i Beograd - Pancevo, a Ministarstvo saobraćaja treba da pomogne da se obezbede sredstva za eksproprijaciju i troškove, dodao je generalni direktor srpskih železnica. Protokolom o uslovima ruskog kredita za železničku infrastrukturu u Srbiji u iznosu od 800 miliona dolara predvidjena je godišnja kamata od 4,1 odsto i otplata u roku od 10 godina, sa grejs periodom od četiri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: