Italijani grade Koridor 10 i prugu?

Beograd -- Italijanski ministar za ekonomski razvoj, infrastrukturu i saobraćaj Korido Pasara, obećao je još 2.000 dozvola za transport robe u Italiju.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je posle razgovora sa resornim kolegom Milutinom Mrkonjićem u Beogradu i izrazio uverenje da u njegovoj zemlji ima više od 200 kompanija koje su spremne da odmah investiraju u Srbiju.

Kako je navedeno u saopštenju srpskog ministarstva za infrastrukturu, ministar Markonjić je ponudio da italijanske kompanije učesvuju u modernizaciji pruge Beograda-Bar, projektu vrednom oko 300 miliona evra i napomenuo da bi sredstva bila obezbeđena od kredita evropskih investicionih banaka, kao i Svetske banke, "što je ministar Pasara odmah prihvatio".

Ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Nebojša Ćirić ponudio je italijanskim kompanijama da učesvuju na izgradnji autoputa od Šapca prema Koridoru 10, a na toj deonici bilo bi na raspolaganju i građevinsko zemljište od 120.000 hektara korisne površine. Predračun za ovu investiciju iznosi 100 miliona evra, a sa radovima na železnici ukupna vrednost dostiže 200 miliona evra, naveo je ministar Ćirić i upoznao članove italijanske delegacije o mogućim lokacijama na kojima bi svoje mesto pronašle firme iz te zemlje.

Mrkonjić je, "izražavajući čuđenje zašto nema više italijanskih kompanija na raspisanim tenderima za nastavak radova na Koridoru 10 i 11," predložio da italijanske firme učestvuju u izgradnji dve deonice autoputa između Uba i Obrenovca i Lajkovca i Ljiga, u dužini od 50 kilometara, a vrednost te investicije je oko 300 miliona evra.

Prema saopštenju, Mrkonjić je uspeo da obezbedi dodatnih 2.000 transportnih dozvola za prevoznike iz Srbije, jer, kako je objasnio ministru Pasari, Fijat u Kragujevcu brzo će pokrenuti proizvodnju novog modela automobila 500L i toj kompaniji je potrebno 13.000, od ukupno 14.500 dozvola.

"Ukoliko sada ugovorimo još 2.000 dozvola onda možemo da Mešovitoj komisiji prepustimo da se krajem marta dogovore o novom kontingentu dozvola", rekao je Mrkonjić.

"Pasara je na to rekao: ''Imate na raspolaganju još 2.000 transportnih dozvola", navedeno je u saopštenju.

"Potpuno smo otvoreni za italijanske investitore. Uostalom, vaša firma je, zajedno sa španskom, dobila priliku da gradi Žeželjev most u Novom Sadu", poručio je Mrkonjić članovima državno-privredne delegacije iz Italije.

Vesti

strana 1 od 9373 idi na stranu