Milion i po TV-a nije po standardu

Beograd -- Oko 1,5 miliona domaćinstava moraće u narednih godinu dana da kupi televizor adekvatnog standarda ili set top boks koji će omogućiti prijem digitalnog signala.

Izvor: Tanjug
Podeli

Državna sekretarka za Digitalnu agendu Jasna Matić je na sastanku sa uvoznicima i distributerima tv prijemnika posebno istakla da se to odnosi samo na terestrijalno odnosno zemaljsko emitovanje televizije, na građane koji imaju sopstvene ili zajedničke antene u zgradama, a ne na one koji imaju kablovsku ili satelitsku televiziju.

Kada je reč o set top boksovima, ili takozvanim risiverima digitalnog signala, koji će ga pretvarati u analogni kako bi mogao biti emitovan na starijim prijemnicima, oni će koštati nekoliko desetina evra, ali još nije poznato da li će biti nekih olakšica u njihovoj nabavci za određene kategorije stanovništva.

Prema njenim rečima, u narednih mesec dana će početi probno emitovanje digitalnog signala, isključivanje analognog će se dešavati postepeno, pa će ceo proces trajati oko godinu dana, a krajnji rok prema sporazumu iz Ženeve je 17. jun 2015. godine. Pilot mreža će se emitovati sa 15 lokacija i otprilike polovina stanovništva će moći da primi taj signal, navela je Matić i dodala da će u tom probnom režimu biti testirano sve što je neophodno kako bi emitovanje digitalnog signala bilo besprekorno.

Svi uređaji koji budu ispunjavali određene tehničke preduslove, a to je MPEG-4 standard za kompresiju videa i DVB-T2 za emitovanje digitalnog signal, imaće određenu etiketu kako bi građani bili sigurni da omogućava prijem digitalnog signala, istakla je Matić.

Ovim standardima su dodate i vrlo precizne tehničke specifikacije, koje za obične građane ne znače mnogo, ali će onima koji uvoze ili prodaju televizore predstavljati osnovne informacije kako bi bili sigurni da će ti uređaji nesmetano primati digitalni signal, objasnila je Matić.

''Specifikacije, koje će od danas biti dostupne na sajtu Digitalne agende, omogućiće disributerima da svoje narudžbine usklade sa uputstvom koje obuhvata sve ono što televizor treba da ima kako bi gradjani pratili digitalni program koji će uskoro poceti sa emitovanjem'', navela je Matić.

Ona je podsetila da je Strategija prelaska sa analognog na digitalno emitovanje televizije predviđala završetak tog procesa u jednom danu jer u tom trenutku nije bilo slobodnih frekvencija, koje bi omogućavale fazni proces.

''U međuvremenu došlo je do promena u spektru i sada je finalizirana nova strategija koja predviđa faznu digitalizaciju, a koja će biti usvojena u narednih desetak dana'', navela je državna sekretarka.

U narednih nekoliko dana biće podigunut i sajt www.digitalizacija.info na kome će građani moći da saznaju sve o procesu prelaska sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa i šta je potrebno da bi mogli na svojim uredjajima da gledaju digitalni program.

Kako je rečeno na sastanku, distributeri tv prijemnika će dobiti etiketu koja potvrđuje da neki uređaj ispunjava neophodne specifikacije, na osnovu rezultata laboratorije koja bude testirala uređaje.

strana 1 od 371 idi na stranu