Petrović: Ne preti nam katastrofa

Beograd -- Ministar poljoprivrede Dušan Petrović kaže da situacija u domaćem agraru nije kritična zbog suše i da zemlji u ovom trenutku ne preti nikakva katastrofa.

Izvor: Beta
Podeli

"Očekujemo procene od stručnih institucija kolike bi mogle da budu posledice tromesečnog sušnog perioda po poljoprivredu", kazao je Petrović, ali je istakao da "nikakava katastrofa u ovom trenutku ne preti zbog toga".

On je dodao da ova situacija ipak "zahteva odgovore" i podsetio da je Ministarstvo poljoprivrede i pre suše, u aprilu ove godine, počelo da planira rešavanje problema nedovoljnog navodnjavanja.

Velika suša koja je zahvatila jugoistočnu Evropu, pored problema s rečnim transportom i proizvodnjom struje dovela je i do neravnomernog nicanja ozimih biljaka i otežane obrade zemljišta. Poljoprivredni stručnjaci navode da je suša uticala pre svega na posejanu pšenicu, ali i na lucerku i uljanu repicu. Procenjeno je da je ove godine u Srbiji posejano oko 470.000 hektara pod pšenicom, što je oko 15 odsto manje od planiranog.

Petrović je kazao da se u Srbiji neposredno navodnjava oko 100.000 hektara obradivog zemljišta, dok oko 250.000 hektara ima neki vid navodnjavanja.

Ministar poljoprivrede je podsetio da je u predlogu budžeta za narednu godinu predvidjeno 3,2 milijarde dinara za revitalizaciju postojećih mreža za navodnjavanje.

"Ta sredstva bi kroz subvencije i subvencionisane kredite bila na raspolaganju svim poljoprivrednicima, vlasnicima zemljišta kako bi njive mogli da opskrbe vodom", kazao je Petrović.

Kako je precizirao, taj novac bi trebalo da bude upotrebljen za čišćenje kanala koji snabdevaju vodom oko 130.000 hektara obradivog zemljišta u vlasništvu oko 70.000 domaćinstava. "U ovom trenutku radi se i projekat za 280.000 hektara novog navodnjavanja vredan 200 miliona evra", kazao je Petrović.

On je ocenio da bi Srbija s relativno niskim investicijama po hektaru mogla da dođe do 1,1 miliona hektara navodnjavane zemlje, što bi omogućilo smanjenje prosečnog godišnjeg gubitka u agraru od 500 miliona evra, i to samo na osnovnim usevima.

strana 1 od 396 idi na stranu