Cvetković: Standard građana raste

Beograd -- Premijer Mirko Cvetković izjavio je da Srbija ima dobre polazne osnove da rast društvenog bruto proizvoda (BDP) u idućoj, 2012. godini bude tri odsto.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Cvetković je ocenio da će izvoz ove godine porasti za više od 20 odsto, inflacija će biti jednocifrena, a kurs je stabilizovan.

"Sve su to dobre polazne osnove da rast 2012. bude tri odsto i da se nastavi jačanje realnog sektora i izvozno orijetnisane privrede uz smanjenje inflacije i javne potrošnje", rekao je premijer.

On dodaje da zato "sa više realnog optimizma možemo da očekujemo poboljšanje standarda građana i konačno zaustavljanje rasta nezaposlenosti".

Premijer Mirko Cvetković je kazao i da Vlada Srbije veoma pažljivo priprema budžet za narednu godinu, koji će biti baziran na privrednom rastu od tri odsto, uz smanjenje fiskalnog deficita sa sadašnjih 4,5 odsto na 3,9 procenata bruto domaćeg proizvoda u 2012. godini. On je istakao da će vlada u izradi ekonomske politike u narednoj godini uvažavati zakonski utvrđenu granicu zaduživanja države.

Cvetković je naglasio da su javne finansije u Srbiji ove godine pod punom kontrolom i da je to pokazao i rebalans državnog budžeta u kojem nije bilo "nekontrolisanih javnih rashoda", već su "samo bili manji prihodi budžeta zbog smanjene ekonomske aktivnosti".

"Pri tome, ispoštovane su su sve zakonske obaveze u vezi sa platama u javnom sektoru i penzijama, a socijalna izdvajanja za najugroženije su povećana", rekao je Cvetković i posebno podvukao da nije zaustavljen ni jedan vežen infrastrukturni projekat, niti su smanjene subvencije poljoprivredi.

Premijer je kazao i da će Vlada nastaviti da radi za poboljšanje poslovne klime u Srbiji. Ove godine će realni rast BDP biti dva odsto, a rast industrijske proizvodnje veći od tri odsto.

Uz očekivani privredni rast, makroekonomsku stabilnost i status kandidat za prijem u EU krajem ove godine, popraviće se rejting Srbije i povećati investicije, očekuje Cvetković.

Vesti

strana 1 od 9382 idi na stranu