Svaki peti odradio pun radni staž

Beograd -- Većina od 1,6 miliona srpskih penzionera žalie se na mali iznos penzija, ali je činjenica da je tek svaki peti građanin tu penziju zaradio pošteno..

Izvor: Novosti
Podeli

Prema podacima Penzijskog finda, od 1,6 miliona penzionera nema ni 300.000 onih koji su plaćali doprinose punih 40 godina, odnosno 35 kada su u pitanju žene. Muškarac se u proseku penzioniše sa 37, a žena sa 32 godine rada

Ipak, u Fondu PIO kažu da se slika postepeno poboljšava jer se broj penzionera sa punim radnim stažom povećava iz godine u godinu.

Kada se neko penzioniše po osnovu staža, on praktično duže prima penziju od osobe koja je u penziju otišla po osnovu starosti - obrazlaže Stanićeva. " Na primer, u Srbiji prosečno očekivano trajanje života osobe muškog pola u 58. godini života iznosi skoro 18,5 godina, a u 65. godini blizu 14 godina. To znači da će neko ko ranije ostvari penziju, prosečno primiti oko 30 odsto višu ukupnu penziju od onog ko se penzionisao sa 65. godina", navodi Stanićeva.

Među osiguranicima bivšeg Fonda za zaposlene je tako, u 2010. godini, bilo skoro četiri odsto više onih sa odrađenim punim stažom nego dve godine ranije, a slični se trendovi opažaju i među ostalim kategorijama osiguranika - samostalnim delatnicima i poljoprivrednicima.

I dok je, sasvim očekivano, i dalje najviše onih koji su ceo radni vek proveli po nekim državnim službama, najmanje radnika je pun staž odradilo obrađujući zemlju, voćnjake ili hraneći stoku.

U Fondu PIO kažu da je svega 0,85 odsto poljoprivrednika, odnosno njih oko 1.500, doprinose plaćalo pun radni vek!

"Učešće onih koji su odradili pun staž se zaista povećava iz godine u godinu, ali i pored toga prosečan staž penzionera u kategoriji zaposlenih konstantno, još od 1998. godine, iznosi 33 godine. Ovo je važno napomenuti jer je to jedan od razloga zašto odnos prosečne penzije u prosečnoj zaradi nije adekvatan", smatra i Katarina Stanić iz Centra za liberalno-demokratske studije.

Stanićeva, na osnovu svog istraživanja o penzijskim sistemima, našu zemlju poredi i sa drugim državama.

"Situacija u zemljama Evropske unije je zapravo slična našoj. I tu je prosečan staž za nove korisnike muškarce ispod 40 godina, a za žene, čak, iznenađujuće nizak - tek 30 godina staža", kaže Stanićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 391 idi na stranu