Nuklearno gorivo stiglo u Rusiju

Nuklearno gorivo iz Srbije stiglo je posle mesec dana transporta na konačno odredište u Sibiru, a ukupno je koštao 55 miliona evra, kaže Božidar Đelić.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 23.12.2010.

13:03

Default images

"Mi smo ovime skinuli Srbiju s liste potencijalnih meta nuklearnog terorizma. Mi smo na ovaj način Srbiju otarasili potencijalnog ekološkog problema, jer je posle 26 godina ovaj fisioni materijal počeo da curi", rekao je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Prema njegovim rečima, u sredu je stiglo obaveštenje od Međunarodne agencije za atomsku energiji (IAEA) o završetku transporta.

Đelić je rekao da je proces transporta nuklearnog goriva u Srbiji, koji je počeo pre osam godina, ukupno koštao 55 miliona dolara, od čega je iz inostranstva obezbeđeno 40 odsto sredstava. Dodao je da sam transport koštao 25 miliona dolara. Predstavnik IAEA Džon Keli čestitao je Srbiji na "zaista izvanrednom uspehu" i istakao tehničku stručnost i profesinalizam osoblja Nuklearnih objekata Srbije koje je učestvovalo u ovom poslu.

"Srbija se sada zahvaljujući njihovom naporu pridružuje zemljama koje na svojoj teritoriji nemaju visokoobogaćeni uranijum", rekao je Keli.

Đelić je zahvalio IAEA koja je koordininarala posao, ali dodao da transport nuklearnog goriva ne bi bio moguć bez finansijske i tehničke podrške EU, SAD, Rusije, Češke i Slovenije.

"Više od mesec dana velika pošiljka, najveća u istoriji IAEA, ozračenog nukelarnog goriva je putovala. Srbija je uspela zajedno s međunarodnim partnerima da odradi veoma osetljiv i veoma bitan posao bez ikakavog tehničkog ili bilo kakvog drugog problema", rekao je on.

Prema Đelićevim rečima, sada se ponovo otvara period naučnog istraživanja nuklearnih energija.

"Slučajno, ali indikativno u momentu kada smo dovršavali ovaj veliki posao, Srbija je primljena za početak pregovora za ulazak u CERN", rekao je Đelić i dodao da će Srbija sledeće godine biti primljena u projekat istraživanja Euroatom.

On je rekao da će Srbija nastaviti saradnju s ruskim institutima u domenu primene nuklearne energije u mirnodobske svrhe, a insistut Vinča će biti u stanju da se vrati istraživanju nuklearne energije.

Đelić je dodao da Srbija i dalje razmatra učešće u izgradnji nuklearne elektrane Belane u Bugarskoj.

"Pitanje nuklearne dekomisije u Vinči nije završeno. Veoma delikatno i veoma bitno pitanje za budućnost naše zemlje je mesto trajnog skladištenja niskoradiacionog nuklearnog otpada u našoj zemlji", rekao je Đelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: