Stručnjaci: Ne prodavati Telekom

Beograd -- Vlada Srbije treba da obustavi prodaju Telekoma Srbija jer ona nije u interesu države i građana, već samo određenih pojedinaca, upozorava Aleksandra Smiljanić.

Izvor: Beta
Podeli

"Prodajom Telekoma država neće liberalizovati tržište telekomunikacija već će prodati i monopol u fiksnoj telefoniji, jer za dugo u toj oblasti u Srbiji neće biti ravnopravne konkurencije", izjavila je profesorka Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i bivša ministarka telekomunikacija Aleksandra Smiljanić.

Na skupu o prodaji Telekoma koji je organizavao sajt www.pistaljka.rs koji se bavi temama o korupciji, ona je navela da je pismo sa zahtevom Vladi Srbije da se obustavi prodaja Telekoma Srbija potpisala grupa od 92 stručnjaka iz dijaspore, među kojima je 16 univerzitetskih profesora, uglavnom iz SAD i Kanade.

Ekonomista Miroslav Zdravković je upozorio da je opravdana sumnja da će vlada prodati Telekom ispod cene jer je u velikom dugu i na tu prodaju se obavezala sporazumom s Međunarodnim monetarnim fondom. "Dug države se dnevno uvećava za 204 miliona dinara i trenutno država bankama duguje 165 milijardi dinara. Banke nemaju više poverenja u državu čija finansijska pozicija ne može da se popravi prodajom Telekoma", rekao je Zdravković i istakao da je moguće da će u martu ili junu iduće godine predstavnici vlade "izaći s pričom da je Elektoprivreda Srbije u dugovima i da je treba prodati".

Stručnjaci su ukazali da bi budućnost elektrotehničke struke u Srbiji i Republici Srpskoj bila dovedena u pitanje prodajom Telekoma, kao i da će novi strani vlasnik te kompanije najverovatnije otpustiti veliki broj radnika, kako bi ostvario veći profit.

"Zainteresovani kupci za Telekom uglavnom su operatori pod kontrolom vlada drugih država, pa se može očekivati da će se, ako kupe srpsku kompaniju, preusmeriti na dobavljače iz zemalja iz kojih dolaze", naglasila je Smiljanić.

Ona je navela primere iz zemalja u okruženju, poput Crne Gore i Makedonije, gde su prodajom telekomunikacionih kompanija koje su bile u većinskom državnom vlasništvu, poskupele usluge od četiri do deset puta, a nisu povećane investicije u toj oblasti.

"Prodajom Telekoma Vlada Srbije gubi i značajne prihode jer će profit te kompanije u 2010. godini biti oko 200 miliona evra", navela je Smiljanićeva i dodala da Vlada Srbije do sada nije pokazala interes da čuje mišljenje stručnjaka o opravdanosti prodaje Telekoma.

Vlada, prema rečima predsednice Saveta za borbu protiv korupcije Verice Barać, nije odgovorila ni na pismo Saveta o neophodnosti da se objave dokumenta na osnovu kojih je doneta odluka o prodaji Telekoma.

"Još nismo dobili informaciju da li će infrastruktura Telekoma biti uključena u prodaju 51 odsto kapitala te kompanije", rekla je Baraćeva.

Ona je dodala da budućim kupcima Telekoma odgovora neefikasan pravni sistem u Srbiji, jer on pogoduje i kupcima i prodavcima te komapanije za "lov u mutnom".

Advokat i bivši direktor Agencije za privatizaciju Srbije Branko Pavlović rekao je da bi cena Telekoma mogla da bude znatno veća ako bi se postupak prodaje odvijao transparento i u tenderu navele sve prednosti koje ta kompanija ima na tržištu Srbije.

"Očigledno je da se tender za Telekom prilagođava određenom kupcu i za taj koruptivni postupak država je namenila 500 miliona evra, za koliko je snižen procenjeni prihod od prodaje te kompanije", istakao je Pavlović.

Postupak prodaje Telekoma, prema njegovim rečima, liči na sedanje u pogrešan voz koji staje na pogrešnim stanicama, ali je dodao da sad treba sve da se učini da taj voz bar ne ode u provaliju.

strana 1 od 371 idi na stranu