Fiskalizacija odložena do marta

Taksisti su prekinuli štrajk jer su postigli dogovor o uvođenju fiskalnih kasa sa predstavnicima Vlade Srbije, a fiskalizacija je za njih odložena do marta.

Srbija

Izvor: Danas, Tanjug

Petak, 18.12.2009.

10:58

Default images

Ministri u vladi Srbije, Slobodan Milosavljević, Milutin Mrkonjić i Petar Škundrić dogovorili su se sa taksistima da rok za uvođenje fiskalnih kasa za taksiste bude 1. mart sledeće godine, umesto 1. januar, kako je prvobitno planirano.

"Ono što je najvažnije je da su ulice ne samo u Beogradu, nego i ostalim gradovima Srbije odblokirane posle celodnevne blokade i velikih problema gražana", rekao je ministar trgovine Slobodan Milosavljević, posle jučerašnjih višesatnih razgovora sa predstavnicima taksi i auto-prevoznika, kojima su prisustvovali i ministri energetike Petar Škundrić i za infrastrukturu Milutin Mrkonjić.

Milosavljević je preneo da su sa predstavnicima taksi prevoznika vođeni razgovori i o širokom spektru tema i o problemima vezanih za poslovanje taksista i auto-prevoznika i da su na svim poljima postignuti dogovori.

"Zajednički smo se dogovorili da ćemo predložiti izmene određenih zakonskih propisa koji će omogućiti uklanjanje nelegalnih taksista sa ulica naših gradova i time omogućiti onima koji su legalnom biznisu da rade zakonito svoj posao", rekao je ministar trgovine.

Poseban akcenat u razgovorima koji su taksisti vodili sa ministrima bio je na fiskalizaciji, jer je, prema navodima taksista njihovo nezadovoljstvo kulminiralo odlukom vlade Srbije da i njih uvede u red onih koji su obavezni da za svoje usluge izdaju fiskalne račune. Dok se u poslednjih šest meseci od kada su fiskalne kase obavezne i u obućarskim radnjama, krojačkim salonima i lekarskim ordinacijama, svi oni navikavaju da svakoj mušteriji i pacijentu izdaju fiskalni račun, taksisti i advokati pokušavaju da izbegnu ili bar odlože ovu obavezu.

Fiskalne kase u taksi su trebale da „uđu“ 1. januara, a od marta i u - advokatske kancelarije. Međutim. upravo zbog toga hiljade taksista juče je izašlo na ulice sa zahtevom da ovu obavezu pod istim uslovima i u isto vreme uvedu svi koji se bave prevozom putnika - putevima, vodom i vazduhom.

Svetislav Beljanac, predsednik granskog sindikata taksista „Nezavisnost“ rekao je da su taksisti Uredbom o uvođenju fiskalnih kasa stavljeni u neravnopravan tržišni položaj u odnosu na sve ostale vrste drumskog, železničkog i vazdušnog saobraćaja. „Ovom obavezom se povećavaju troškovi poslovanja samo našem prevozu i tako se stvara monopolski položaj”, objasnio je Beljanski i istakao da taksisti nemaju ništa protiv fiskalizacije ukoliko ona bude istovremena kod svih.

Advokati, pijačari i lekari neće fiskalne kase

Podsetimo da su u novembru u znak protesta protiv fiskalnih kasa više od 7.000 advokata stavilo „katanac“ na srpsko pravosuđe. Protestujući tri dana, advokati su poručili da su fiskalne kase za njih - nedopustive. Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore rekao je da postoji drugi način na koji prihodi mogu da se registruju i pozvao se na zakone drugih zemalja u kojima su advokati oslobođeni fiskalizacije.

U Poreskoj upravi objašnjavaju da jedino ministarstva trgovine i finansija mogu da promene slovo zakona. Kako stvari sada stoje, fiskalizcije se neće sačuvati ni taksisti ni advokati. Od 1. marta sledeće godine svaku transakciju moraće da evidentiraju i ostale trgovine, koje do sada to nisu morale, kao i sve osnovne, srednje, više i visoke škole.

Prema podacima Poreske uprave i oni koji odavno moraju da evidentiraju svaku prodaju, toga se ne pridržavaju. Tokom godine poreski inspektori su obavili 38.000 kontrola i u trećini slučajeva otkrivena je neka nepravilnost. Više od 4.000 preduzetnika kažnjeno je zbog neizdavanja fiskalnih isečaka. Doneto je isto toliko rešenja o zabrani delatnosti, podneto 10.000 prekršajnih prijava, a u 1.500 slučajeva se sumnja i na teža krivična dela.

„Od jula ove godine inspektori su pooštrili kontrole i kažnjavanje, posebno kada su zakupci pijačnih tezgi u pitanju”, rekli su u Poreskoj upravi. Pijačni prodavci trebalo je još od 2003. da uvedu fiskalne kase, međutim to ni do danas nije zaživelo.

Poreska uprava se dogovorila sa direktorima grdaskih pijaca da tezge izdaju samo onima koji imaju registrovanu radnju, a tako i - kasu. Međutim, prodavci su mahom počeli da se prijavljuju kao poljoprivredni proizvođači, a nastavili da prodaju - garderobu i tehniku.

Inače, primedbe na uvođenje fiskalizacije imaju i u privatnoj lekarskoj praksi. Predsednik Lekarske komore Srbije, prim. dr Tatjana Radosavljević upozorava da je fiskalizacija u njihovoj profesiji neprimeren trošak u vreme globalne ekonomske krize, i da će doprineti poskupljenju usluga u privatnom zdravstvenom sektoru, kao i pojavi sive ekonomije.

Podaci poreske uprave govore da budžet Srbije izgubi tri milijarde evra godišnje zbog rada na „crno“, iako u Republici ima 220.000 fiskalnih obveznika

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: