Skladište gasa do naredne sezone

Preduzeće za izgradnju Južnog toga biti osnovano do kraja aprila, dok će skladište gasa Banatski dvor biti spremno za upotrebu naredne sezone.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 09.04.2009.

18:27

Default images

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je kazao da se Moskvi sada pregovara o osnivanju tog rusko-srpskog preduzeća i da se pregovara se o tome kome će pripasti trasa gasovoda u slučaju da neka od firmi izađe iz zajedničkog preduzeća, kao i o načinu upravljanja preduzećem koji bi omogućio da Srbija i Rusija budu ravnopravni partneri iako Srbija ima udeo od 49 odsto.

Tema razgovora je i kako da se omogući da zajedničko preduzeće dobije dozvolu za rad u energetici Srbije, budući da će biti registrovano u Švajcarskoj, a da licencu mogu da dobiju firme registrovane u Srbiji.

"Što se tiče Banatskog dvora, trenutno razmatramo finansijske aspekte formiranja zajedničkog preduzeća i načine upravljanja Banatskim dvorom“, kazao je Bajatović i dodao da Srbija neće čekati dogovor sa ruskim partnerima da bi osposobila to skladište gasa.

On je naveo da će biti potpisan ugovor vredan 5,45 miliona evra sa austrijskom kompanijom Hit koja bi za 233 dana trebalo da napravi proizvodnu liniju zahvaljujući kojoj će dnevno biti proizvođeno pet miliona kubnih metara gasa, što bi trebalo da zadovolji potrebe daljinskih sistema grejanja i domaćinstava u slučaju krize.

Prema Bajatovićevim rečima, potrebno je otvoriti i osam proizvodnih bušotina, za šta je potrebno 12 miliona evra i to bi trebalo da bude gotovo do 1. novembra. Za punjenje Banatskog dvora potrebno je 30 miliona evra, punjenje će početi oko 1. jula kada je cena gasa niža, kazao je on i dodao da se to može finansirati državnim novcem, kreditom ili se može postići dogovor sa Gaspromom o ustupanju gasa.

"Ovo je prva faza Banatskog dvora, čiji kapacitet će biti do 470 miliona metara kubnih gasa, dok ćemo za prvu sezonu imati oko 300 miliona kubnih metara gasa", rekao je Bajatović i dodao da "to znači da bi Srbijagas mogao da obezbedi da Srbija podnese potpunu obustavu isporuke na dva meseca, što je evropski standard".

Nema uslova za pojeftinjenje gasa

Bajatović je rekao i da nema uslova za pojeftinjenje gasa, bez obzira na pad cene na svetskom tržištu i da bi realna cena gasa bi trebalo da iznosi 30, a ne 27,7 dinara po kubnom metru, kao što je sada. On navodi da je to preduzeće i do sada, po preporuci vlade, gas prodavalo jeftinije nego što ga je nabavljalo na svetskom tržištu, što je rezultiralo time da je prošle godine imalo gubitak od šest milijardi dinara, a u prva tri meseca ove godine čak tri milijarde dinara.

To nam sada daje pravo da do daljnjeg ne moramo da snižavamo cenu gasa, bez obzira na to da li će ona nastaviti da pada na svetskom tržištu, rekao je Bajatović, podsetivši da je ne računajući troškova poslovanja, ostvaren gubitak od 4,2 milijarde dinara (50 miliona evra).

On je objasnio da je nabavna cena gasa u decembru bila 38,06 dinara po metru kubnom, čime je gubitak iznosio 45 odsto, u januaru 44, a u ferbruaru 40 odsto samo po osnovu cene, ne računajući troškove transporta. Bajatović je naveo da je Srbijagas u 2008. godini uspeo da naplati u proseku 90 odsto računa koje isporuci korisnicima, da je u decembru naplata opala na 50 odsto, a u februaru na 33 procenta.

Srbijagas uzima kredite da bi nadomestio novac koji mu nedostaje i u aprilu su dnevni troškovi kamata dostigli 4,25 miliona dinara, dok je u prvom tromesečju prosek iznosio 2,13 miliona dinara. "U ovom trenutku kod poslovnih banaka u Srbiji Srbijagas koristi 117,2 miliona evra kredita kod banaka u Srbiji, dok ima i 2,34 milijarde dinara takozvanih "ovedraft" povlačenja od banaka za tekuće potrebe", kazao je Bajatović.

Država bi tom preduzeću mogla da pomogne tako što bi obezbedila garancije za kredite, da bi oni bili odobravani pod povoljnijim uslovima i na duži rok.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: