Vahali gradi 12 brodova u Beogradu

Beograd -- Kompanija za brodogradnju Vahali najavila je da će u narednih godinu dana u Beogradskom brodogradilištu proizvesti 12 brodova.

Izvor: Beta
Podeli

Holandski “Vahali Service and Marine” planira da u narednih godinu dana u Beogradu proizvede deset brodova bagera, jedan brod kontejner do jula 2009. i jedan putnički brod do aprila iste godine.

Sledeće godine će početi izgradnja putničkog broda dužine 135 metara, što je više od dužine dva i po olimpijska bazena, a izgradnja bi trebalo da bude završena u martu 2010. godine.

Prema podacima Vahalija, ta kompanija je 2007. u beogradskom brodogradilištu izgradila najveći brod ikada napravljen u Srbiji, moderni teretnjak "Beluga skajsejls", dužine veće od 100 metara i opremljen sistemom tegljenja koji omogućava uštedu goriva od 10 do 35 odsto u zavisnosti od vetra.

Vahali je upravo završio izgradnju putničkog broda “Swiss Jewel”, vrednog 16 miliona evra, u Beogradu. Taj brod, koji će 8. jula biti porinut, izgrađen je po narudžbini holandsko švajcarske kompanije “Scylla Tours”. Čelični trup broda težak je 750 tona, a finalni radovi će biti obavljeni u Holandiji.

Vahali je holandska kompanija koja od 2005. godine zakupljuje prostor beogradskog brodogradilišta. Kompanija je osnovana 1923. u Holandiji, u Srbiju je došla 2005. godine, kada je sklopila sporazum o saradnji sa vlasnikom Beogradskog brodogradilišta “Kargo logističkim centrom”.

Kako navode u Vahaliju, ta firma je u brodogradilište uložila 2,5 miliona evra. Vahali je brodove u Beogradskom brodogradilištu počeo da pravi 2006. godine i od tada je proizveo više desetina trupova brodova bagera, jedan brod gurač, tri tankera i tri broda kontejnera.

Prema podacima Agencije za privredne registre, “Vahali Service and Marine” u Srbiji je prošlu godinu završio sa zaradom od 1,4 miliona dinara, a promet je iznosio 170,9 miliona dinara.

Vesti

Samo jedan fond u plusu

Beograd -- Jedan investicioni fond zabeležio je rast vrednosti jedinica, dok su investicione jedinice 12 fondova oslabile u rasponu do 1,41 odsto.

Srbija četvrtak 31.07. 12:09 Komentara: 0
strana 1 od 163 idi na stranu