Problemi sa kupovinom RTB Bor?

Rumunska kompanija Kuprom još nije potvrdila da ima novac za kupovinu borskog basena, kaže direktor RTB Bor Miodrag Conić.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Sreda, 31.01.2007.

13:36

Default images

"Kuprom nije potvrdio da ima novac za kupovinu borskog kombinata bakra, a nisam stekao ni utisak da su shvatili koliko je RTB 'krupan zalogaj'. Mislim da imaju probleme sa finansijama", rekao je Conić.

U toku su pregovori Kuproma sa predstavnicima RTB-a i države o uslovima za sklapanje kupoprodajnog ugovora i prenosu eksploatacionih prava, kao i o spornim detaljima koje je iznela rumunska kompanija.

U Kupromu su za B92 rekli da ne žele da komentarišu navode direktora RTB-a, jer su pregovori u toku i „iznošenje bilo kakvih informacija bi predstavljalo kršenje tenderske procedure“.

Conić kaže da ne bi trebalo pristati da Kuprom osavremreni sadašnju tehnologiju topljenja bakra u Boru, staru pola veka, pošto je to "skoro nemoguće", već bi trebalo da se insistira da ispuni uslov sa tendera i izgradi nov pogon po ekološkim standardima.
Na pitanje da li zna nešto o tome da Kuprom pregovora sa grčkim Mitilineosom i Halkorom o zajedničkom nastupu u kupovini RTB-a, o čemu se u javnosti spekuliše, Conić je odgovorio odrečno.

Međutim, on je podsetio da rok za potpisivanje kupoprodajnog i ugovora o prenosu eksploatacionih prava ističe 3. marta, i da će se, ako do toga ne dođe, pregovori nastaviti sa Ist pointom.

Kompanija Kuprom proglašena je za prvorangiranu na tenderu za prodaju RTB-a pošto je ponudila cenu od 400 miliona dolara, što je 60 miliona više od drugoplasiranog konzorcijuma kiparske kompanije Ist point i londonskog fonda ORN.

Inače, mediji su početkom januara preneli da Kuprom traži 25 izmena i dopuna kupoprodajnog ugovora i ugovora o prenosu eksploatacionih prava kako bi postao vlasnik RTB Bor. Između ostalog, Kuprom je od Vlade Srbije zahtevao garanciju da sledećih šest godina neće poskupeti električna energija, jer bi to značilo poskupljenje proizvodnje bakra, kao i da deo novca, koji su u obavezi da plate za kupovinu borske kompanije, isplate državi tek nakon razrešenja međusobnih imovinsko-pravnih odnosa firmi iz sastava RTB-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: