Ugovor za Horgoš-Požega za pet dana

Beograd -- Vlada Srbije će potpisati ugovor o dodeli koncesije za izgradnju autoputa Horgoš-Požega sa konzorcijumom FCC Alpina.

Izvor: Beta
Podeli

"Ugovor o koncesiji za autoput biće potpisan za pet dana sa kompanijom FCC koja je šesta po veličini u svetu" kazao je ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić na konferenciji Saveta stranih investitora (FIC) u Srbiji.

Vlada Srbije je usvojila tekst Ugovora o davanju koncesije za izgradnju, korišćenje i održavanje autoputa od Horgoša do Požege špansko-austrijskom konzorcijumu i ovlastila ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića da, u ime Republike Srbije, potpiše ugovor sa tim Konzorcijumom.

Konzorcijum u kojem su španski FCC i austrijska kompanija "Alpina majreder" pobedio je početkom novembra 2006. godine na tenderu za izrgradnju deonice autoputa od granice sa Mađarskom do Požege ponudivši najnižu cenu od 1,3 milijarde evra.

Koncesija se daje na 25 godina, a predviđena je izgradnja leve trake autoputa od Horgoša do Novog Sada, duge 106 kilometara, održavanje 68 kilometara autoputa od Novog Sada do Beograda i projektovanje i izgradnja autoputa od Beograda do Požege, dužine 148 kilometara.

Drugorangirani ponuđač na tenderu koji je raspitan u oktobru 2005. godine bio je "Srpski konzorcijum", sledi konzorcijum koji predvodi austrijski Štrabag, dok je najnepovoljniju ponudu dostavio konzorcijum francuske firme Vinči i GNP.

Autoput Horgoš-Požega trebalo bi da bude deo izgradnje nove saobraćajnice do crnogorskog primorja, ukupne vrednost oko 3,5 milijardi evra, dok bi deonica kroz Srbiju trebalo da košta oko 1,5 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 97 idi na stranu