Penzioni rezervni fond RS kupio akcije Fejsbuka, Berkšir hataveja...

Penzijski rezervni fond (PREF) Republike Srpske ostvario je lane dobit od 8,4 miliona konvertibilnih maraka (4,3 miliona evra).

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 15.04.2021.

15:42

Penzioni rezervni fond RS kupio akcije Fejsbuka, Berkšir hataveja...
Foto: Depositphotos/JanPietruszka

Od toga će Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja isplatiti dividendu od 5,08 miliona maraka.

Jedna od najvažnjih aktivnosti u prošloj godini bio je izlazak na strana tržišta na kojima su, između ostalih, kupili akcije Facebooka, Raiffeisen bank Internationala, Berkshire Hathawaya..

Upravni odbor Fonda PIO je na sednici održanoj u ponedeljak, u funkciji Skupštine PREF-a, usvojio godišnji izveštaj o poslovanju PREF-a i doneo Odluku o isplati dobiti, prema kojoj će Fondu PIO biti isplaćena dividenda u iznosu od 5.082.470 КM što je gotovo isti iznos kao i prošle godine, prenosi portal Capital.

Ukupni prihodi PREF-a lane su iznosili 11,7 miliona KM, a Fondu PIO će, kako kažu u upravi Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom Republike Srpske biti isplaćena dividenda u maksimalno zakonom dozvoljenom iznosu.

„Кao rezultat procesa restrukturiranja portfelja od osnivanja i u 2020. godini je nastavljen trend stabilnih prihoda od kamata po osnovu ulaganja u dužničke hartije od vrednosti i depozite. Trenutno je oko 40 odsto portfelja PREF-a u dužničkim finansijskim instrumentima, depozitima i gotovini, što pruža uverenje da ćemo i budućnosti pružiti podršku penzijskom sistemu Republike Srpske“, kažu u Upravi društva.

Dodaju da su za rezultat PREF-a, između ostalog, zaslužni prilivi od dividendi, obveznica i stranih ulaganja, prenosi portal.

Jedna od najvažnijih aktivnosti u prošloj godini bio je izlazak na strana finansijska tržišta.

Između ostalih, kupili su akcije Facebooka, Raiffeisen bank Internationala, Berkshire Hathawaya, Viena Insurance Groupe, Allianz SE….

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: