Hrvatsko čudo: Preživeli bombe, traži ih svet

"Sardina" je hrvatska fabrika koja je pregrmela tri rata, a u toj kataklizmi ne da nije uništena, nego je postala najmodernija u Evropi.

Region

Izvor: B92

Sreda, 22.02.2017.

19:14

Hrvatsko čudo: Preživeli bombe, traži ih svet
Foto: Thinkstock

Sa sto i kusur radnika pod privatnim vlasnicima sada ima 325 zaposlenih. Ni kada su bombe padale po Hrvatskoj, ni kada se Dalmacija našla u izolaciji, starica iz Postira nije (posu)stala, a plate nisu kasnile ni dana.

Danas slave 110. rođendan, i jedan su od najvećih hrvatskih izvoznika u zemlje Dalekog istoka, Rusiju i širom Starog kontinenta.

Istovremeno, fabrike ribe su se ovde, nažalost, gasile jedna za drugom, baš kao na automatskoj traci za punjenje sardina.

Penzioneri Ivan Mihačić i Marija Ostoja svedoci su tog vremena. Ivan je, nakon 40 godina rada otišao u penziju.

“Kad sam išao u penziju, onda, znaš kako je, oni dobiju sat, neko umetničku sliku, a meni su dali kozu”, kaže on prezadovoljan, jer su znali, kako kaže, šta on voli.

On kaže da je “Sardina", njima radnicima bila hranitelj, i koju su uvek mogli "pomusti" jer im je vraćala ono što su joj davali.

Imaju odličan odnos sa sindikatima, što je urodilo i petnaest odsto većom platom nego što je daju ostali u branši, i da se svaki dodatni rad novčano stimuliše.

Ivan i Marija govore da je oduvijek bilo tako, i da ih je to vuklo naprijed.

“Norma je bila sedamsto kutija na sat. I ko je prebaci, a kad je čovek mlad, kad se uhoda, može da pakuje dvesta kutija više, onda bi, bože moj, i zaradi”, pričaju oni.

“Da ne govorin kad bi nekoga nešto zabolelo ili mu je kod kuće imao problema, uvek si moga pokucati na vrata direktora, požaliti se, i uvek bi se pomoglo kome je trebalo i koliko je trebalo”, govori Marija.

Fabrika je dobila i najsavremeniji sistem za otpadne vode, tako da kod uzgoja tuna mogu da brinu o okolini na najvišem mogućem nivou.

Planiraju još i ulaganje u solarnu energiju, ali to opet zavisi o kvota koje određuje država. I na području stare fabrike u Postirima razvijali bi nautički turizam – otkriva planove ambiciozni director Bezmalinović, koji ne sumnja da će broj radnika rasti jer je potražnja za njihovim proizvodima širom sveta sve veća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: