"U Hrvatskoj dođete na šalter - mrze vas što ste uopšte došli"

Jedan od najuspešnijih hrvatskih preduzetnika, osnivač Nanobita Alan Sumina na Fejsbuku je napisao da je birokratija uništila Hrvatsku.

Region

Izvor: B92

Petak, 02.04.2021.

18:25

Foto: Depositphotos, sunnychicka

On je naveo i da za otvaranje firme ne može nikoga opunomoćiti, nego već dve nedelje "hodočasti" po šalterima.

Otvarao je, kako kaže, firme u Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Rumuniji i nigde nije trebalo ni da obilazi šaltere ni da dobije pečat. "Ne da se nismo pomakli, nego smo se unazadili", napisao je, prenosi Index.

Gostujući na RTL-u Sumina je objasnio šta mu se dogodilo.

"Kod nas su mnoge stvari za 12 godina ostale iste, a svi drugi su se pomakli. U teoriji vi možete putem interneta otvoriti firmu, ali u praksi ne možete ako bam je osnivački akt imalo drugačiji od onoga kako je to predviđeno kod Fine", rekao je Sumina i dodao da se u praksi ipak, ako stvari nisu standardne, moramo pouzdati u šaltere.

Objasnio je da njegova priča iz današnjeg statusa traje oko dve nedelje.

"Ne mogu baš reći da sve te šaltere obilazim, dosta je tu stvari bilo rešeno od strane advokata ili javnog beležnika. Ali imate jednu najbanalniju stvar. Fina, kao agencija koja ne postoji ni u jednoj državi EU, ona je spona između vašeg otvaranja firme i žiro računa u banci. Ne možete otvoriti žiro račun bez da imate izvod stvarnih vlasnika iz Fine. Pa morate da idete u Finu da date izjavu o stranim vlasnicima da bi vam oni dali potvrdu o stvarnim vlasnicima i onda morate da je nosite u banku", rekao je. "Nije to toliki problem, ali je nepotrebno. U većini država EU to ne postoji", rekao je.

Fascinira ga priča oko pečata

Tvrdi da ga priča oko pečata fascinira jer je mislio da je Hrvatska pečat, kao instrument, otpisala u istoriju.

"I zakonski, koliko sam gledao, jesmo. Ali ne, ne, ne. Ipak vi izvadite pečat. Zašto? Zato što Fini za neke njene stvari treba pečat. Tako da morate da ga izvadite", rekao je i dodao da je pre 12 godina bilo isto.

Objasnio je da je i u Velikoj Britaniji i u Rumuniji uspeo da otvori a da nije fizički otišao u tu državu. Smatra da je hrvatska administracija "sama sebi svrha".

"Nemam problem kada postoje procedure koje vas štite kao korisnika, ali mi imamo situacije u kojima dve službenice na šalteru govore drugačije stvari. Dođete tamo i zapravo vas mrze što ste uopšte došli", rekao je.

Smatra da Hrvatska treba da stavi fokus na preduzetništvo i da olakša otvaranje firmi, te kaže da su oni firmu prodali bez pečata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: