Ulažu 470.000 evra: Vojska Crne Gore nabavlja dronove

Podgorica -- Ministarstvo odbrane Crne Gore nabaviće optoelektronske uređaje za potrebe deklarisanih jedinica crnogorske vojske.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Epa, Chema Moya
Foto: Epa, Chema Moya

Modernizacija

Deklarisanim jedinicima potrebni su i binokularni uređaji za osmatranje noću, kao i 28 dvogleda koji mogu da uvećavaju najmanje 16 puta, a nabaviće i četiri termovizijska nišana sa sposobnošću ljudske detekcije na 1.500 metara, ljudskog prepoznavanja na 600 metara i ljudske identifikacije na 360 metara.

Crna Gora, između ostalog, nabavlja bespilotne letelice, ukupne vrednosti 322.000 evra, navodi se u tenderskoj dokumentaciji Ministarstva odbrane.

Optoelektronički uređaji su sredstva za noćno motrenje i gađanje, koja pretvaraju sliku iz nevidljivog infracrvenog područja u područje vidljivo ljudskom oku, piše "Pobjeda", prenosi "Sputnjik"

Zahtev Ministarstva je i da rezolucija slike termalne kamere ne bude manja od 640x512 piksela, kao i da komplet poseduje najmanje dva kontrolna uređaja sa ekranom za praćenje i dokumentovanje uočene situacije na terenu.

Osim dronova, Ministarstvo planira da opremi vojsku i sa dva termalna multifunkcionalna uređaja za lociranje cilja, koji mogu da uvećavaju sliku najmanje šest puta i imaju rezoluciju slike ne slabiju od 1280×1024 piksela, i to u modu slabe vidljivosti.

Uređaji moraju da imaju integrisan GPS prijemnik sposoban da razmenjuje podatke sa komercijalnim GPS sistemima.

Oprema za deklarisane snage koštaće Ministarstvo 472.680 evra, a uključivaće, osim uređaja za osmatranje, i pribore za pešadijsko naoružanje, opremu za Kontrolni centar združenih napada, ronilačku opremu i set za spasioce.

Prema ranije objavljenoj Strategiji odbrane, Ministarstvo planira da opremi i obuči 50 odsto deklarisanih, kopnenih snaga Vojske Crne Gore za učešće i do 10 odsto kopnenih snaga za održivo angažovanje u NATO operacijama podrške miru i operacijama odgovora na krize.

strana 1 od 63 idi na stranu