Saga F-16: Da li su Hrvati mogli "samo da virnu" ili je ovo kiks veka

Procurio je i ceo dokument koji su SAD poslale Izraelu u vezi sa avionima F-16 namenjenih Hrvatskoj.

Region

Izvor: B92, Veèernji list

Četvrtak, 31.01.2019.

10:25

Saga F-16: Da li su Hrvati mogli
(Foto: Thinkstock)

Navodno, za prodaju je bila potrebna posebna dozvola.

Dok pojedini mediji prenose da dokumenti decidno nagoveštavaju da Hrvatska može samo da pogleda avione F-16, Večernji list od tačke do tačke dokumenta objašnjava o čemu se zapravo radi.

List je došao u posed dokumenta i ograđuje se navodeći da su tamošnji mediji prethodnih dana zloputrebili samo jednu stranicu dokumenta i predstavili pogrešnu sliku o pravom stanju stvari.

Naime, poslednji dokument nije prvobitno ni poslat hrvatskoj vladi, ističe list već izraelskoj. U prvoj tački dokkumenta, Amerikanci navode Izraelcima kako Vlada RH mora biti informisana da će za bilo koju buduću nadogradnju ili modernizaciju, koja uključuje podsisteme kao što su avionika, oružje, radari, senzori, sistem za rano upozorenje itd, biti potrebna američka integracija tih novih sposobnosti, kao i ugradnja američkog računara i operacijskog programa za letenje.

Objavom te tačke bez konteksta celog dokumenta stvoren je privid da je to eto dokaz kako su Amerikanci već pre početka odabira upozorili Hrvatsku da neće moći da dobiju nadograđeni avion bez učestvovanja SAD-a. „Pravo tumačenje te tačke govori da se to ograničenje navedeno u dokumentu odnosi na buduće nadogradnje koje nisu bile predmet ovog postupka, niti ih je Hrvatska planirala, jer je F-16 Barak, za razliku od originalne verzije, već sada višestruko modernizovan. Ili konkretnije, ova se tačka dokumenta odnosila na eventualnu želju Hrvatske u budućnosti da se Barak još dodatno modernizuje ugradnjom dodatnih sisstema i time sasvim približi Blocku 70/72“, piše list.

Dalje, Večernji list zaključuje da predstavnici vlade nisu lagali kada su tvrdili da su Amerikanci od početka odobravali kupovinu F-16 Baraka i da je od početka svima bilo sve jasno.

„Kako Večernji list poseduje i širu korespondenciju i dokumentaciju iz postupka pregovaranja sa SAD-om, Izraelom i proizvođačem aviona Lockid Martinom, analiza pokazuje da su od početka (leto 2017.) do kraja 2018, na visokoj državnom nivou, koji uključuje State Department, Pentagon, pa i Lockheed Martin, hrvatskoj strani uvek dolazile poruke da je s ugovaranjem posla između Hrvatske i Izraela sve u redu.

Posle opsežne analize, Večernji u zaključku navodi da su odnosi između Hrvatske i Kohorsta nategnuti. Pogotovo što hrvatska strana sumnja da su pojedini blokiraju hrvatsko-izraelski posao

Navodno, kolebanja su počela još kada su u Lokid Martin shvatili da Hrvati neće od njih tražiti nikakve dodatne modernizacije, nego su zadovoljni Baracima. U MORH-u zbog propasti posla vlada loša atmosfera, a i sam Plenković kaže da Hrvatska više nikada neće dobiti tako dobru i povoljnu ponudu poput one izraelske. Neki pak drže da je valjalo još malo pričekati jer Izrael bi sigurno na kraju našao rešenje, no više se nije mogla odlagati odluka o poništenju tendera jer je Vlada bila izložena histeriji koju su podigli “non-paperi” i selekcionirani dokumenti.

„Kao što bi rekao jedan od naših pregovarača – najgore je što smo izgubili u 90. minutu“, piše Večernji list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: