Region

Nedelja, 21.10.2018.

09:14

Impozantno: Spaja se najviši most na prostoru ex YU

Oko 100 od ukupno 960 metara rasponske konstrukcije mosta Moračica, najzahtevnijeg objekta na prioritetnoj deonici auto-puta Bar-Boljare, do sada je izliveno.

Izvor: cdm.me

Impozantno: Spaja se najviši most na prostoru ex YU
Foto: Thinkstock, ilustracija

Glavni inženjer na Sekciji jedan, Duško Rondović očekuje da će spajanje rasponske konstrukcije najvišeg mosta na prostoru bivše Jugoslavije biti završeno početkom naredne godine.

“Na svih pet stubova mosta izliveno je oko 10 do 12 metara rasponske konstrukcije sa obe strane. Izlivanje se radi u segmentima čija se dužina kreće od 2,5 do četiri metra. Kako budemo prilazili sredini raspona mosta segmenti će biti duži, tako da ćemo onda malo i ubrzati dinamiku radova”, kazao je Rondović.

Za izlivanje jednog segmenta rasponske konstrukcije radnicima treba deset do 12 dana, a Rondović naglašava da je sam proces dosta složen, prenosi CDM.

Zanimljivo je da će za gradnju rasponske konstrukcije Moračice biti utrošeno oko 30.000 kubika betona, dok će se u nju ugraditi 5.200 tona armature.

Most je projektovan za maksimalnu brzinu vetra od 30 metara u sekundi. Visina stubova Moračice je 160 metara, dok će raspon od samog dna korita reke Morače do gornje tačke mosta iznositi 202 metra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

19 h

Podeli: