Štrajk u Sloveniji: Privreda raste, plate nikako

Više od 10.000 zaposlenih u javnom sektoru u Sloveniji, uključujući carinike, lekare, socijalne radnike i profesore, započelo je štrajk tražeći povećanje plata.

Region

Izvor: B92

Sreda, 24.01.2018.

11:26

Štrajk u Sloveniji: Privreda raste, plate nikako
(Foto: Thinkstock)

Sindikati očekuju da će na protestu ispred zgrade vlade u centru Ljubljane kasnije danas učestvovati nekoliko hiljada ljudi.

"Iako je ovo peta godina ekonomskog rasta, neka ograničenja za plate uvedena 2012. godine još nisu ukinuta. Vreme je da se sva ograničenja ukinu i plate povećaju", kaže Jakon Počivavšek, predsednik odbora sindikata za koordinaciju štrajka.

On je za Rojters rekao da bi plate u javnom sektoru trebalo da porastu za 16 do 20 odsto tokom odredjenog vremenskog perioda koji bi se dogovorio sa vladom.

Vlada tvrdi da su zahtevi sindikata dostigli skoro milijardu evra i da su neprihvatljivi, te da bi ugrozili planiranu fiskalnu konsolidaciju.

"Ako povećamo troškove za rad u javnom sektoru za milijardu evra, poremetićemo makroekonomsku ravnotežu. Kao društvo, to ne možemo da preživimo", rekao je ministar za javnu administraciju Boris Koprivnikar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: